У США бачать, що боротьбу з корупцією в Україні нагострили на опозицію

Вівторок, 23 серпня 2011, 13:57

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що демократичному поступу України заважають особисті та корпоративні інтереси владних осіб.

"Я думаю, великою проблемою для України є те, що особисті та корпоративні інтереси випереджають національні інтереси", - сказав він Радіо "Свобода" на запитання про перешкоди на шляху демократизації і реформ в Україні.

"Багато політичних сил в Україні аж ніяк не цікавляться демократичними питаннями, їхня мета – це особиста вигода, а також корпоративна вигода", - додав Пайфер.

На його думку, щоб подолати це, український електорат може "просто не голосувати за тих, хто не підтримує національні інтереси".

"Одним із досягнень Помаранчевої революції було намагання прогнати стару гвардію з політики. На жаль, з різних причин, помаранчевий уряд не покращив ситуацію і не здійснив своїх обіцянок, що й викликало багато скептицизму серед населення", - зазначив Пайфер.

"Щоб воювати з цим явищем, треба мати добрі антикорупційні закони, які неупереджено втілюються в життя. Я вважаю, що в Україні антикорупційні закони використовуються для переслідування опозиції, а це шкодить демократії та шкодить Україні", - сказав він.

Пайфер вважає, що "скоріше чи пізніше ті, хто має найбільше користі від корупції, почне цікавитися верховенством права", щоб зберегти свої статки.

"Я припускаю, що українські олігархи воліли б не думати про те, хто буде наступним президентом, не журитися, що після виборів вони можуть втратити велику частину свого майна. Створення системи, де панує верховенство права, є корисною і для олігархів, однак поки що вони не поспішають її розбудовувати", - сказав екс-посол.

На думку Пайфера, у разі укладання договору з Євросоюзом про зону вільної торгівлі та нової угоди про асоціацію, "Україна буде примушена змінити деякі закони та грати за європейськими правилами".

"Я думаю це матиме позитивний вплив і змусить Україну робити те, чого вона не хоче робити. Попри те, що багато українських політиків говорить про Зону вільної торгівлі з ЄС, вони не розуміють, наскільки радикальними будуть ці зміни, які вимагатиме від України цей договір. Отож, цей зовнішній стимул може змусити Україну взятися за корупцію", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування