Плющ: "Є загроза людям, які створюють демократію"

Четвер, 25 серпня 2011, 13:21

Радник президента Іван Плющ вважає, що загрози демократії в Україні немає, але є загроза для тих, хто намагається відстоювати демократію.

"Загрози демократії немає. Є загроза людям, які створюють демократію. Або ми її створимо, або буде щось схоже на режим", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело".

Плющ підкреслив, що "демократію потрібно втілювати в життя, а не плакатися по ній".

"Наша молода демократія не всіх улаштовує. Але ми самі намітили стратегічний курс на євроінтеграцію, отже, повинні дотримувати загальноєвропейських цінностей", - сказав він.

"З іншого боку, не такий уже Захід "білий і пухнатий", якщо він ототожнює розвиток демократії в Україні з судовими процесами над Юлією Тимошенко і Юрієм Луценком", - сказав Плющ.

На його думку, ці події не можна ототожнювати.

"Я двічі був у Страсбурзі й заявляв: мені не все подобається, що відбувається в Україні, але я вітаю суд над Тимошенко й Луценком, бо він змушує високопоставлених осіб задуматися про те, що рано чи пізно за все доведеться відповідати. А хто винен, скаже суд. І поки він не завершиться, я нікого не буду ні звинувачувати, ні виправдовувати", - зазначив Плющ.

Він також констатував, що "суди такі, як і ми".

"У нас сьогодні хіба є довіра до Верховної Ради? Немає. Четвертий президент. До нього є повна довіра? Немає. Чи може президент і Верховна Рада змінити народ? Ні. А ось народ може змінити й президента, і склад парламенту. І доки народ не зрозуміє цього, у нас будуть і такі суди, і така влада, і така демократія", - вважає Плющ.

Він також вважає, що найбільші загрози для України – внутрішні.

"Найбільша наша біда в тому, що ми 20 років шукаємо, хто нас пригріє і всім забезпечить. Це дуже небезпечна, утопічна й безрезультативна позиція", - сказав Плющ. 

"У 1993 році я написав книгу "Хто ми й куди йдемо?" І якби мені сказали, що через 18 років ми як і раніше будемо ставити собі це питання, я б ніколи не повірив. Ми 20 років тупцюємо на місці й не знаємо, хто ми й куди йдемо – у Митний союз чи в Європейський союз. Причина цього одна: у нас відсутня українська нація", - вважає він.

Плющ певен: "Загроза йде від нас самих. Україна відбулася назавжди. А коли в нас будуть такі ж умови, як і в інші в Європі, залежить від нас".

"Ми ж чекаємо, коли Росія дасть нам дешевий газ, а Європа відкриє для нас ринок. І те, і те – мрії. Європа відкриє ринок, коли в нас буде конкурентоспроможна продукція, а Росія дасть дешевий газ тоді, коли ми станемо або торгувати своєю територією, або поступимося національними символами", - сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування