Першого вересня на АЗС зникне бензин?

Вівторок, 30 серпня 2011, 17:00

Учасники ринку не відкидають дефіциту палива з 1 вересня в Україні.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на опитуванням учасників ринку, проведеним "Консалтинговою групою А-95".

Дефіцит може виникнути через поновленням з 1 вересня дії підвищених ставок акцизного збору на нафтопродукти і можливим введенням мит на імпортне паливо

Водночас, учасники ринку не прогнозують різкого зростання цін на АЗС наступного місяця.

Поновлення дії акцизу автоматично збільшить ціну дизельного палива до 9,75-10,00 грн за літр, бензину марки А-95 — до 10,65-11,00 грн. за літр. У разі введення мит даний ціновий діапазон збільшиться ще на 1 грн. за літр.

На думку директора ПП "Укр-Петроль" Андрія Томашука, зростання ставок акцизу почне коригувати ціни на АЗС вже через 3-4 дні після відновлення їх дії, а плавне підвищення роздрібних цін буде тривати до 20-25 вересня. Сумарне зростання може скласти 20 коп. за літр за дизпаливо і 50 коп. за літр за бензини.

На думку директора ТОВ "Нефтек Ойл" Антона Гродзіцького, зростання цін складе близько 20-30 коп. за літр на всі марки. У той же час, за його словами, сьогодні учасників ринку більше хвилює можливе введення імпортного мита.

Гродзіцький підкреслив, що якщо сьогодні частка імпорту складає 50%, то її зниження до 15% призведе до дефіциту у розмірі близько 35% обсягів палива.

Зниження ставок акцизного збору до рівня 2010 року було ініційовано Міненерговугілля у квітні з метою стабілізації цін на нафтопродукти в умовах рекордних цін на нафту на світовому ринку. Термін дії знижених акцизів на бензин і ДП закінчується 1 вересня 2011 року.

Нагадаємо, на початку третьої декади серпня тему введення імпортного мита на ввезенння нафтопродуктів знову порушив міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

6 вересня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) проведе слухання в рамках розслідування щодо імпорту нафтопродуктів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування