У Європарламенті не домовилися, що робити з Україною і Тимошенко

Середа, 14 вересня 2011, 09:11

Комітет із міжнародних справ Європарламенту не зміг виробити єдину позицію щодо України – розгляд резолюції відкладено до 16 листопада.

На засіданні комітету 12 вересня депутати розійшлися в думці, чи слід блокувати переговори про асоціацію через проблеми з демократією в країні, пише "Комерсант-Україна".

Так, низка депутатів, які представляють групу Європейської народної партії (ЄНП), заявили про неприпустимість підписання угоди з Києвом в умовах, коли в Україні фіксуються грубі порушення демократичних принципів, а їхні колеги з інших фракцій наполягали на якнайшвидшому підписанні угоди. 

На сайті Європарламенту доступна чорнова редакція резолюції, зареєстрована ще в липні.

Цей варіант документа вигідний українській владі: у ньому немає згадувань про зміну запобіжний заходу у відношенні Юлії Тимошенко, є фрази про безумовне право України стати членом ЄС, а також про те, що ЄС має скасувати візові збори для українців і надати Києву більш чітку перспективу скасування візового режиму.

Тим документом ЄП пропонує Єврокомісії, Раді міністрів і Службі зовнішньополітичної діяльності ЄС "почати все необхідне для досягнення домовленості щодо угоди між ЄС і Україною не пізніше кінця 2011 року". 

Раніше передбачалося, що резолюція по Україні мала бути прийнята наступного пленарного тижня - 26-29 вересня, був установлений крайній термін для надання депутатами поправок до тексту - 21 вересня.

Однак у понеділок увечері члени комітету з ініціативи ЄНП скасували цей термін.

"Дедлайн буде продовжений. Ми ж живемо не в політичному вакуумі, і рішення ЄП, безумовно, має залежати від рішення суду у справі Тимошенко. Тому ми дочекаємося рішення суду й після цього продовжимо обговорення", - розповів євродепутат Міхаель Галер (група ЄНП, Німеччина). 

За інформацією газети, у понеділок була досягнута домовленість про те, що резолюція буде винесена на голосування в ЄП лише 16 листопада.

У цьому випадку ЄНП буде складно заблокувати переговори України і ЄС щодо угоди про асоціацію, які на той час будуть де-факто завершені.

Галер визнав, що його політична група має намір запропонувати окреме рішення у справі Тимошенко, у якім будуть описані санкції у відношенні України.

"Якщо на початку жовтня з'явиться рішення Печерського суду у справі Тимошенко, ми будемо наполягати на негайному розгляді ще однієї резолюції", - заявив євродепутат. 

На сьогодні ЄНП не вдалося знайти більшість голосів на підтримку своєї ініціативи, запевнив співрозмовник видання в апараті Європарламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування