Янукович позапланово поїде до Медведєва – за знижкою на газ

П'ятниця, 16 вересня 2011, 08:55

Наступного тижня президент Віктор Янукович відвідає Москву, де 24 вересня планує зустрітися з президентом Росії Дмитром Медведєвим.

Про це розповіло газеті "Комерсант-Україна" джерело в Міністерстві закордонних справ РФ.

"14 вересня два президенти поспілкувалися по телефону (Янукович телефонував російському колезі, щоб привітати його з днем народження). Обговорили, у тому числі, найближчу зустріч, підготовкою якої ми зараз активно займаємося. Вона запланована на 24 вересня", - сказав співрозмовник у російському МЗС.

При цьому в посольстві України в РФ на запит про зустріч президентів повідомили, що інформації про найближчі контакти керівників двох країн не мають.

Водночас, джерело в Адміністрації президента України підтвердило поїздку Януковича до Москви.

"У понеділок президент Янукович летить у Нью-Йорк, де візьме участь у Генасамблеї ООН. Повернеться до Києва вранці у п'ятницю, 23 вересня. Після цього він попрямує до Москви з одноденним візитом", - повідомило джерело. 

Прес-служба Кремля пізніше також підтвердила, що Янукович 24 вересня відвідає Росію на запрошення Медведєва.

Раніше в графіку Медведєва і Януковича цієї зустрічі не було: їх найближчий контакт був запланований на жовтень, коли відбудеться засідання міждержавної російсько-української комісії на вищому рівні.

Зараз ця зустріч пройде на тлі різких заяв як із російського, так і з українського боку – зокрема, з питань газових домовленостей і Митного союзу.

Високопоставлений російський дипломат, говорячи про зустріч президентів, зазначив "Комерсанту": "Якщо є проблеми, треба зустрічатися і їх обговорювати... З Януковичем ми будемо говорити, насамперед, про газ".

За словами співрозмовника газети, Росія може навіть зробити поступку – "відсотків на 30%".

Щоправда, чи означає це, що Москва розглядає можливість надання Києву саме такої знижки від нинішньої ціни на російський газ (зараз Україна купує його за ціною в $355 за тисячу кубометрів), він не уточнив. 

Крім газової теми, президенти РФ і України, за даними видання, обговорять і питання інтеграції, а саме перспективи членства Києва у Митному союзі.

Співрозмовник газети сказав, що російську сторону "не дратують плани Києва підписати угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, але не хотілося б, щоб це було на шкоду інтеграції з Росією". 

Але будь-які форми інтеграції України до Митного союзу, крім повного приєднання, співрозмовник газети відкинув. "Формула "3+1" для нас неприйнятна", - заявив він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...