Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія хоче управляти українською "трубою" наполовину, не менше

Понеділок, 19 вересня 2011, 09:19

Україна запропонувала віддати Росії частину газотранспортної системи за умови, що другим її партнером у проекті стане Євросоюз. 

Як розповіло "Комерсант-Україна" джерело в оточенні президента України, однією з пропозицій українського керівництва російському є створення тристороннього консорціуму за участю ЄС і Росії з управління ГТС.

За словами джерела, частка України в консорціумі може скласти 34%.

Натомість Київ розраховує отримати значну знижку на газ.

"Базова ціна має бути знижена з $450 до $190-210 за тисячу кубометрів. У цьому випадку споживачі отримають газ за $230", - пояснив співрозмовник газети. 

Однак Росію не влаштовує варіант тристороннього консорціуму.

"Ми хотіли б почати з двостороннього формату Росії й України 50 на 50", - сказало джерело видання в "Газпромі". 

"Пропозиція України нас не влаштовує хоча б тому, що знайти компанії, готові зараз вкласти кошти у консорціум, навряд чи вдасться. У результаті Україна заявить: немає охочих – немає й консорціуму, а ціни на газ ми повинні переглянути вже зараз", - пояснив представник "Газпрому". 

Раніше президент України Віктор Янукович озвучив ідею "гнучкої модернізації" української ГТС за участю Росії і ЄС

"Ми пропонуємо нашим партнерам у Європі й Росії гнучкий підхід до модернізації української газотранспортної системи і будівництва South Stream – він (потік) повинен пройти півднем України. Така можливість є", - заявив він у п’ятницю на зустрічі "Ялтинської європейської стратегії".

Янукович зазначив, що вартість такого проекту буде в 5 раз нижча, ніж нинішній проект South Stream, оцінюваний у 25 млрд євро.

Але в Росії цю ідею сприйняли зі скепсисом.

Так, заступник глави Держдуми РФ Валерій Язєв назвав прокладання газопроводу через територію України економічно невигідним для ЄС.

"Уся ідея South Stream – прибрати ризики транзиту газу через Україну. А за пропозицією Віктора Януковича, ми зі 142 млрд кубометрів газу на рік українського транзиту дамо йому під контроль ще 63 млрд кубометрів на рік. Я думаю, це рішення не прийме ні Росія, ні ЄС", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...