"Нафтогаз" знищать, щоб переглянути угоди з Росією?

П'ятниця, 2 вересня 2011, 11:11

Запланована Кабміном реструктуризація НАК "Нафтогаз України" призведе до перегляду підписаних ним газових угод із російським ВАТ "Газпром".

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров журналістам у Києві в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нафтогаз України" як суб'єкт господарювання припинить своє існування, буде ліквідаційний період, і через певний час після настання всіх необхідних формальностей будуть діяти на цьому ринку зовсім інші нові компанії", -- сказав він.

"І в силу цього всі угоди, які існують на сьогоднішній момент, будуть переглянуті", - додав глава українського уряду.

Азаров повідомив, що на даний час в уряді працюють над структурою "Нафтогазу".

"Цілком очевидно, що буде самостійна газодобувна компанія, самостійна компанія, яка буде займатися транзитом газу, і навіть у силу цього потрібно переукладати відомі угоди (підписані з "Газпромом" у січні 2009 року), оскільки з'явиться новий суб'єкт господарювання", - пояснив прем'єр.

Як відомо, "Нафтогаз" і "Газпром" у 2009 році підписали угоди на період 2009-2019 років про закупівлю російського газу і його транзит територією України.

Після президентських виборів на початку 2010 року команда Віктора Януковича почала домагатися перегляду цих угод, називаючи їх невигідними для країни.

Українській владі вдалося домогтися знижки у 30% у ціні на газ, але не більше $100 за 100 тис. куб. м, однак умовою подальшого перегляду угод Москва називає створення спільного підприємства з "Нафтогазом".

Газові угоди з Росією від січня 2009 року є однією з причин для кримінального переслідування екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування