Фюле: Якщо Україна впустить шанс, їй буде складно повернутися на ті ж позиції

Вівторок, 20 вересня 2011, 09:40

Якщо Україна упустить зараз "історичний шанс" домовиться про асоціацію з Євросоюзом, їй буде дуже складно повернутися на досягнуті позиції. 

Про це сказав комісар Європейського союзу з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле в інтерв'ю "Комерсант-Україна" під час "Ялтинської європейської стратегії".

"Сьогодні в України – історичний шанс. Вам залишилося зробити один чи два кроки. І якщо зараз ви не використаєте цей стратегічний момент, у вас, схоже, буде небагато можливостей повернутися на ті ж позиції (у переговорах із ЄС)", - заявив він.

"Є люди, які кажуть, що наші (україно-європейські) відносини розвиваються за синусоїдою, що в нас регулярні злети й падіння. Але я вас запевняю: це не так. У цьому випадку не йдеться про циклічний розвиток. Сьогодні ми з вами близькі до того, щоб перейти на зовсім новий рівень взаємин. І я боюся, що, якщо ми втратимо цю можливість, нам буде дуже важко до неї повернутися", - підкреслив Фюле. 

Він підтвердив, що кримінальні справи проти представників опозиції з колишньої влади й недосконалість кримінального законодавства можуть завадити зближенню України з ЄС.

"Ми дуже рішуче налаштовані завершити переговори щодо ДА (договору про асоціацію), тому що цей договір хороший для всіх нас – і для України, і для ЄС. Але якщо вирішення проблем, про які йдеться, не буде знайдено, зробити це, можливо, буде складно", - сказав єврокомісар.

"Якщо ми парафуємо цю угоду, то пізніше від нас будуть очікувати, що ми її підпишемо, а потім – ратифікуємо. А з ратифікацією можуть виникнути проблеми", - підкреслив він. 

Фюле також підтвердив, що можуть виникнути проблеми й із підписанням тимчасового договору, який регулює створення зони вільної торгівлі, хоча він не вимагає ратифікації.

"Ми пропонуємо Україні не звичайний договір про ЗВТ, а створення глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі. А це не лише торговельні відносини. Це означає, що ми фактично включаємо Україну в спільний ринок ЄС, який є одним із найбільш успішних проектів Євросоюзу", - зазначив він.

"Ви б не стали пропонувати ці можливості країнам, у яких є очевидні проблеми з дотриманням ваших основних цінностей, чи не так?", - додав Фюле. 

Він зазначив, що Україна є першопрохідцем – може першою укласти з ЄС угоду, економічна частина якої виходить за рамки традиційного поняття про ЗВТ.

"Водночас, це вимагає нової якості взаємин Києва й Брюсселя. І тут недостатньо орієнтуватися на прагматичний підхід у переговорах щодо ДА. Багато що залежить і від того, як Україна забезпечує незалежність юстиції, верховенство права, свободу преси й інші фундаментальні права й свободи", - сказав Фюле. 

При цьому він сказав, що навіть якщо договір про асоціацію буде підписаний, згадування про перспективу членства України в ЄС або її гарантії в нього не ввійдуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News