Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС не вважають Тимошенко політв’язнем, хоча бачать політичну боротьбу

Вівторок, 20 вересня 2011, 10:19

У Євросоюзі не вважають політв'язнями Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та інших колишніх чиновників, які зараз перебувають за ґратами.

Про це заявив комісар Європейського союзу з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле у інтерв'ю "Комерсант-Україна".

Водночас, він вважає, що їм мають дати можливість брати участь у виборах, бо "політична боротьба" не повинна проводитися з використанням Кримінального кодексу.

На зауваження, що вимога ЄС про декриміналізацію стосується лише справи Тимошенко, хоча Валерій Іващенко, Юрій Луценко та інші, як і Тимошенко, "вважаються політичними в’язнями", Фюле сказав:

"Вони не є політичними ув’язненими. Ми не вважаємо нікого з них такими… А на яких підставах ми повинні так вважати?".

"Я бачу чітку різницю між проблемними випадками в Україні й політичними ув’язненими в Білорусі, за якими ми визнаємо такий статус. У Білорусі їх арешт став наслідком того, що вони виступали проти диктатури Лукашенка. А в Україні виникають питання про якість законодавства і про рівень незалежності судової системи", - заявив Фюле.

"Водночас ми бачимо, що ваша влада докладає зусиль для виправлення наявних недоліків", - зазначив він.

Фюле уточнив: "Українське керівництво ще рік тому запропонувало провести низку реформ, у тому числі Кримінального й Кримінально-процесуального кодексів. Декриміналізація економічних злочинів – тільки частина цього процесу, цим справа не обмежиться. Тож ми бачимо, як Київ докладає зусиль для створення системи, яка стане значно ближчою до європейських цінностей".

"У конкретному випадку, у справі колишнього прем'єр-міністра Тимошенко, ми отримали запевнення на найвищому рівні, що українська влада усвідомлює складність ситуації, її підтекст, розуміє неоднозначність обвинувачення екс-прем'єра по тих статтях, на яких ґрунтується сьогодні процес у її справі. Нас запевнили, що Київ щиро зацікавлений у розв'язанні цього питання", - сказав він.

"Я ж зазначив, що в України будуть складнощі, якщо колишнього прем'єр-міністра і її колег посадять, ґрунтуючись на законодавстві, корені якого йдуть у радянську судову систему. До слова, якщо ви вивчите закони країн-членів ЄС, то навряд чи знайдете там статті, подібні до тих, по яких проходить Тимошенко", - додав Фюле. 

Єврокомісар озвучив позицію ЄС: "Політична боротьба в жодному разі не повинна проводитися з використанням Кримінального кодексу".

"Ми віримо, що остаточне судження з приводу того, що було не так і яка міра відповідальності політика, має забезпечуватися в результаті виборів. Важливо дати політикам можливість змагатися один з одним і переконувати виборців, що вони не лише пропонують країні правильне майбутнє, але й правильно діяли в минулому", - сказав Фюле

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування