Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єврокомісар: Не треба штрафувати й саджати людей за висловлення думки

Вівторок, 20 вересня 2011, 11:22

У Євросоюзі засуджують те, що опозиційну пенсіонерку в Україні посадили на 10 діб за те, що вона відрізала шматок стрічки від вінка, покладеного президентом до пам'ятника.

Це випливає зі слів комісара ЄС із питань розширення і європейської політики сусідства Штефана Фюле, сказаних в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"Ми намагаємося утриматися від коментарів і оцінок окремих випадків, але стежимо за тим, чи не є вони системною проблемою", - сказав він, коментуючи випадок із Галиною Швидкою.

"Люди повинні мати право висловлювати свою думку. І зовсім необов'язково їх навіть штрафувати, а тим більше саджати на декілька днів до в'язниці за такі речі", - заявив Фюле.

Він підкреслив: "У Європі ви навряд чи знайдете підстави для того, щоб вважати такі дії кримінально карними".

"Тому ми хочемо таких змін у судовій системі України, за яких не з'являлися б не лише гучні справи, але й подібні випадки зі звичайними опозиціонерами, звичайними людьми", - сказав Фюле.

"Неприпустимо, коли громадян України пригноблюють, зловживаючи законом", - підкреслив єврокомісар. 

На зауваження, що в такому випадку пройде багато років, перш ніж Україна і ЄС зможуть підписати угоду про асоціацію, адже зміни в судовій системі вимагають часу, Фюле відповів: "А ми ніколи не говорили, що умовою підписання угоди є виконання Україною всіх зобов'язань на 120%".

"У нас немає папки з 23 чи 145 сторінок, де розписаний чіткий перелік технічних вимог, виконання яких є умовою для укладання договору. Ми повинні побачити наміри з вашого боку!", - сказав він

"Звісно, ми намагаємося ґрунтуватися на фактах, коли ухвалюємо рішення щодо України. Але ви повинні розуміти, що в цьому випадку йдеться все ж таки про сприйняття", - додав Фюле.

"Якщо ви подивитеся щорічний звіт про Україну, то побачите, що ми стежимо не лише за активністю політиків, не тільки за діями центральної влади. Ми також ведемо дискусії з громадянським суспільством і намагаємося отримувати максимально об'єктивну картину, наскільки це можливо", - сказав він. 

Як відомо, українська пенсіонерка Галина Швидка відсиділа 10 діб за те, що відрізала стрічечку від вінка, покладеного президентом Віктором Януковичем до пам'ятника Тарасові Шевченку.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...