Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єврокомісар сподівається, що влада України все зрозуміла

Середа, 21 вересня 2011, 18:47

Українське керівництво зрозуміло стурбованість Європейського Союзу у зв'язку зі справою екс-прем'єра Юлії Тимошенко і здатне "вибрати інший шлях".

Таку думку озвучив європейський комісар з політики розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле у середу в Брюсселі в ході конференції "20 років незалежності Україна: виклики майбутнього".

"За допомогою моїх тісних контактів з українською стороною, я переконаний, що українське керівництво зрозуміло ситуацію, здатне її повернути і обрати інший шлях", - цитує політика "Інтерфакс-Україна".

"Україна може чітко продемонструвати, що слабке верховенство права - в минулому. Україну може продемонструвати, що українські цінності є серцем її європейського вибору. Я кажу це як друг України", - додав він.

Фюле вважає, що негативний розвиток деяких подій в Україні (мається на увазі справи проти Тимошенко і членів її уряду) "не є незворотнім".
    
Єврокомісар знову заявив про те, що триваючий над Тимошенко суд виглядає політично вмотивованим.

"Щоб змінити картину, я закликав лідерів (українських) працювати над тим, щоб гарантувати незалежність судової системи", - зазначив він.

"Вони повинні переконати нас, що Україна серйозна щодо демократії, верховенства права, і вона також серйозна щодо Угоди про асоціацію, яка передбачає чіткі зобов'язання з ключових цінностей демократії, верховенства права, прав людини за якими Україна вже взяла на себе зобов'язання перед ОБСЄ, Радою Європи та Європейським Союзом", - підкреслив Фюле.

Коментуючи заяву прем'єра Миколи Азарова про те, що аморально пов'язувати угоду Україна-ЄС про асоціацію та справу Тимошенко, Фюле сказав: "Я думаю, що немає нічого аморального запитати, де лінія, яка проходить між кримінальною та політичною відповідальністю".

"Не є аморальним питати, чи має стаття 365 Кримінального кодексу своє коріння в неоновленій радянській системі, і не аморально моторний зв'язок між тим, чого ми намагаємося досягти - Угоди про асоціацію, з одного боку, і реалізовувати щоденно цінності, на яких базується ця угода", - уточнив він.

Крім того, Фюле особливо зазначив "важливу роль, як минулого, так і нинішнього керівництва Україні в плані інтеграції України в ЄС".

"Європейський союз хоче бачити Україну своїм найближчим партнером. Ми віримо в український народ і в економічний потенціал країни, тому ми так важко працюємо над Угодою про асоціацію і над зоною вільної торгівлі", - сказав єврокомісар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування