Наглядачі вказують Януковичу на "спотворене правосуддя"

Середа, 21 вересня 2011, 20:26

Представники міжнародної неурядової організації Humanitad, що спостерігали за судом Юлії Тимошенко, вважають, що в Україні "спотворене правосуддя".

Про це йдеться в заключній заяві делегації незалежних спостерігачів, відправленій листом президенту Віктору Януковичу.

"Зазвичай, незалежні юристи спостерігачі щодо судової справи, яка потенційно має багато порушень, не звертаються до президента з проханням втрутитися. Але після наших власних спостережень, у нас виникли дуже серйозні побоювання, що судова система України зовсім не відповідає меті, якій вона повинна слугувати", - йдеться в зверненні.

Для обґрунтування своєї позиції експерти звернули увагу на випадки (Доповідь Данської Гельсінської групи з прав людини), коли судді самі ставали об‘єктом переслідувань та їх було звільнено за небажання погодитися зі звинуваченнями у судових справах, які вони вели.

Крім того, наглядачі зазначають, що кількість звільнень суддів різко збільшилися з часу приходу до влади Януковича.

"За таких обставин в Україні не може існувати правосуддя: якщо теж саме відбувається і з суддями апеляційних судів, то це є непереборним свідченням того, що система сама по собі не може бути незалежною або справедливою", - цитує лист прес-служба БЮТ.

"Ми дійсно стурбовані тим, як взагалі команди захисту можуть працювати під таким неправомірним тиском (на кшталт того, що чиниться щодо суддів апеляційних судів) там тим, що вони позбавлені можливості захищати своїх клієнтів у повній мірі. Існує багато прикладів, через які ми прийшли до такого висновку", - зазначають наглядачі.

"Українські суди та прокурори не є ані незалежними, ані неупередженими; такий запобіжний засіб як ув‘язнення використовується надмірно та з ним пов‘язані зловживання; такі принципи як презумпція невинуватості та рівність сторін не існують; відсутня незалежність судової гілки влади від політичного впливу;  суди відкриті для неправомірного впливу політиків", - уточнили представники організації.

Крім того, спеціалісти відзначають, що "існує багато вад, пов‘язаних з призначенням та покаранням суддів; Вища рада юстиції знаходиться під неправомірним політичним впливом; генпрокурор є занадто впливовим, що підриває принцип розділення повноважень".

"За таких обставин ми вирішили здійснити таких незвичний крок і написали вам особисто, щоб звернути вашу увагу на це викривлене правосуддя та попросити вас як главу держави забезпечити негайні дії для ліквідації краху всієї системи правосуддя", - підсумували Humanitad.

Під листом підписалися засновник та президент організації Humanitad Саша Адамс Стоун та адміністративний директор з питань законодавства організації Майкл Апстоун.

Також підписантами є колишній головний прокурор Великої Британії Джері Прюс Бутілович, адвокат Сір Джон Уолш, спеціаліст у галузі кримінології Поль Вілсон та генсек організації "Прозорий Світ" Льюіс Монтаг.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування