"Регіонал" хоче відбудувати Десятинну церкву до 2013 року

Четвер, 22 вересня 2011, 12:47

"Регіонал" Юрій Мірошниченко зареєстрував у парламенті законопроект про відродження Десятинної церкви в Києві зі створенням Національного православного комплексу.

Про це йдеться у відповідному законопроекті.

"Завданням законопроекту є встановлення загальних принципів і механізмів для відродження унікального Символу православ'я - церкви Богородиці (Десятинної) зі створенням Національного православного комплексу", - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

На думку Мірошниченка, церква повинна бути відроджена на території дитинця Києва з фундаментами Десятинної церкви до святкування в Україні в 2013 році 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

При цьому створення Національного православного комплексу має бути завершено до 1000-річчя вшанування успіння святого рівноапостольного князя Володимира в 2015 році, пропонує депутат.

Як відомо, два тижні тому Верховна Рада відмовилася законодавчо заборонити забудову пам'ятки археології національного значення - фундаментів Десятинної.

Раніше проти забудови залишків Десятинної церкви виступили Спілка археологів України і ЮНЕСКО.

25 травня 2011 року представники УПЦ Московського патріархату привезли на територію археологічних розкопок фундаменту Десятинної церкви (X-XIII сторіччя) будівельні вагончики.

Вагончики, як і нещодавно споруджена УПЦ МП капличка, були встановлені біля старовинного фундаменту без жодних дозвільних документів.

17 травня Київська міськдержадміністрація на конкурсі, який закінчився скандалом, так і не змогла вибрати найкращу концепцію реставрації Десятинної церкви - нібито через те, що лічильна комісія не згодилася з рішенням більшості членів журі, які проголосували за проект, котрий не передбачав спорудження храму.

Як пояснила член журі архітектор Лариса Скорик, двоє з трьох членів лічильної комісії відмовились підписувати протокол з результатами голосування. За даними ІП, одним із них був голова Державної служби з питань культурної спадщини Андрій Вінграновський.

Десятинна церква (церква Пресвятої Богородиці) - перша кам'яна церква Київської Русі. Споруджена давньоруськими і візантійськими майстрами в 989 роках у період князя Володимира Великого Святославовича, на її спорудження та утримання виділялася десята частина княжих доходів - десятина, звідси і назва храму.

Під час штурму Києва золотоординським військом у грудні 1240 році Десятинна стала останнім прихистком для киян, які не були воїнами. У церкву набилося стільки наляканих людей, що під тиском тіл вона впала.

Історична правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування