Україна не відповідатиме за переривання газового транзиту

П'ятниця, 23 вересня 2011, 23:26

Україна і ЄС не вимагатимуть компенсацій за переривання поставок енергоресурсів.

Про це заявив Уповноважений уряду України з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький у Брюсселі, передає УНІАН.

"Питання компенсації у такому варіанті, який був на початку, вже не стоїть", - сказав він, кажучи про останні домовленості з ЄС у рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі.

В свою чергу директор Департаменту міжнародних економічних відносин Міністерства аграрної політики і продовольства Тарас Качка заявив, що "в угоді ми вийшли на абсолютно прийнятні формулювання щодо режиму торгівлі енергетичними товарами".

"Ми не гарантуємо транзит, ми не гарантуємо безперервність поставок. Ми гарантуємо, що наш правовий режим торгівлі енергетичними товарами не заважає цьому потоку", - зазначив він.

За його словами, єдиним відкритим питанням залишається гарантування ефективності реалізації угоди, особливо у критичних ситуаціях.

При цьому, Качка уточнив, що це питання порушувалося під час зустрічі першого віце-прем`єра Андрія Клюєва з комісаром ЄС з питань торгівлі Карелом Де Гухтом минулої середи.

Як зазначив П’ятницький, наразі є розуміння того, як розв`язуватиметься це питання, проте воно поки не оформлене в текстовому вигляді.

Качка також уточнив, що в угоді буде знято питання компенсації за пошкодження в результаті переривання поставок енергоресурсів.

"Навпаки, в угоді записано, що жодна зі сторін не може бути відповідальною за переривання, зумовлене діями третьої сторони, або суб`єктами, підконтрольними третій стороні", - сказав він.

Як відомо, Україна і ЄС ведуть переговори про створення зони вільної торгівлі з 2008 року.

Сторони планують завершити переговори до кінця нинішнього року.

ЄС вимагав включити до угоди про зону вільної торгівлі розділ, в якому хотів від України компенсацій у разі переривання поставок енергоресурсів в ЄС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...