Азаров догодить МВФ за рахунок населення

Понеділок, 26 вересня 2011, 14:19

Україна буде змушена до кінця 2011 року підвищити тарифи на газ для населення, щоб виконати ключову умову відновлення кредитів міжнародних фінансових організацій.

Про це сказав віце-прем'єр Сергій Тігіпко "Reuters" у кулуарах щорічних осінніх зборів ключових кредиторів країни.

Боргова криза в Європі ставить під сумнів можливість України залучити за доступною ціною зовнішні комерційні позики в обсягах, необхідних для фінансування дефіциту держбюджету та обслуговування боргів, і змушує йти на непопулярні заходи, щоб відновити кредитування Міжнародного валютного фонду і Світового банку.

"Для України це важке рішення ... Мій погляд такий, що ми повинні до цього йти в умовах тієї ситуації, яка є в світі, ми бачимо, що робиться з ринками", - сказав Тігіпко.

У січні-вересні Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальних кредити в розмірі приблизно 1,5 мільярда доларів кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 мільярда доларів через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи і підвищення тарифів на газ.

За словами Тігіпка, не надійшли також кредити інших міжнародних організацій.

"Ми розуміємо, що ця ситуація стримує нашу співпрацю зі Світовим банком, а там 850 мільйонів доларів готових надійти на дефіцит бюджету за двома програмами", - сказав віце-прем’єр.

"У нас є можливість отримати 610 мільйонів євро від Європейського союзу, теж на дефіцит бюджету. Але ці програми не будуть діяти , якщо не буде підтримки Міжнародного валютного фонду", - додав Тігіпко.

"Ми чудово розуміємо, що всі донори будуть діяти абсолютно злагоджено", - зазначив він.

Український парламент на початку вересня остаточно ухвалив закон про пенсійну реформу, що передбачає збільшення пенсійного стажу на 10 років, пенсійного віку для жінок до 60 років з 55 років. Документ набуде чинності з 1 жовтня.

Однак питання про тарифи, підвищення яких було заплановано на липень і вересень, все ще не вирішене. Представники влади пообіцяли виборцям не підвищувати ціни цього року. А МВФ вимагає підвищити тарифи до ринкового рівня, щоб скоротити дефіцит "Нафтогазу".

"Якщо ми приймемо необхідне рішення, то рада директорів МВФ розгляне питання про транш, і він, можливо, буде ще цього року", - сказав Тігіпко.

Він також не виключив, що Київ зможе домовитися з МВФ про виділення двох траншів одночасно.

Крім того, Тігіпко повідомив, що влада веде переговори з російським банком "ВТБ Капітал" про можливість пролонгації кредиту на півроку, інакше у грудні Кабмін має повернути йому кредит на 2 мільярди доларів і погасити річні зовнішні облігації на 600 мільйонів доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування