Навколо творців "Кольчуг" розгориться новий скандал?

Понеділок, 26 вересня 2011, 17:10

Уже 7 місяців працівники режимного заводу "Топаз" у Донецьку, що випускає "Кольчуги", не одержують зарплату.

Останній раз інженерам і робітникам державного підприємства гроші платили в січні, та й то – лише аванс, не повну зарплату, пише "Дело".

Без грошей залишається більш 1400 осіб, багато з яких пропрацювали на заводі кілька десятків років і мають унікальний досвід і спеціалізацію.

Мінімально кожному працівникові "Топазу" винні близько 15 тис. грн., усього борг держави перед підприємством складає близько 10 млн. грн.

По підприємству ходять чутки, що комусь вигідно спеціально створювати важку ситуацію, щоб збанкрутити військовий завод, а потім його приватизувати. Уже зараз у його ангарах знаходиться спецтехніка вартістю в півтора річних обороти підприємства.

"Топаз" працює тільки на експорт і тільки через посередника – державне підприємство "Укрспецекспорт", що продає специфічну продукцію військових заводів країни по усьому світу. Тобто всі контракти йдуть тільки через цю організацію.

У листопаді 2010 року "Топаз" уклав великий контракт, на суму, яка перевищує річний оборот заводу, кинувши на його виконання всі оборотні кошти. Техніку виготовили, але в замовника почалася реструктуризація, і виплати за контрактом призупинилися, затримка ця існує дотепер.

Голова правління ВАТ "Топаз" зізнався , що і сам уже чув про прийдешнє банкрутство і продаж підприємства. Але все це домисли, запевняє він.

Про те, що ніхто не має наміру прибрати завод до рук, заявив і губернатор Донецької області Андрій Шишацький.

"Я думаю, це не так, - сказав глава Донецької обладміністрації, відповідаючи на питання, чи не створюється така ситуація на "Топазі" навмисно. - На жаль, багато чого в нас робиться не тому, що це роблять спеціально, а через звичайну безгосподарність і безалаберність. Я б так глибоко не копав".

Як відомо, у 2003 Україну на підставі плівок Мельниченка обвинувачували у поставок установок "Кольчуга" в Ірак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування