Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд відклав на потім "бездiяльнiсть слiдчого" у справі Кучми

Вівторок, 27 вересня 2011, 19:51

Печерський райсуд Києва вiдклав на 10 жовтня розгляд скарги на бездiяльнiсть слiдчого прокуратури у питаннi порушення справи щодо осiб, що фiгурують у справi Леонiда Кучми.

Відповідну скаргу вдови журналiста Георгiя Гонгадзе Мирослави суд розпочав розглядати у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На думку позивача, бездiяльнiсть виявилася в тому, що протягом року слiдчий не ухвалює процесуального рiшення щодо екс-глави адмiнiстрацiї президента, глави Верховної Ради Володимира Литвина, нинi покiйного керiвника апарату МВС Едуарда Фере, екс-глави Служби безпеки України Леонiда Деркача.

Крім того, справи не порушуються проти колишнього позаштатного радника президента, екс-глави НАК "Нафтогаз України" Iгоря Бакая, екс-глави Ради нацiональної безпеки i оборони Євгена Марчука i лiдера Соцпартiї Олександра Мороза.

Позивач також зазначає, що суд не виносить нi постанови про порушення, нi постанов про вiдмову в порушеннi кримiнальної справи стосовно цих осiб.

"Я вивчила матерiали справи щодо Кучми, i пiсля цього побачила, що стосовно Кучми порушили кримiнальну справу, але не порушили стосовно Литвина, Деркача та iнших осiб, незважаючи на те, що сукупнiсть доказiв щодо цих осiб - та ж сама, що i стосовно Кучми", - уточнила адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко.

За її словами, розгляд скарги суд вiдклав для того, щоб позивач ще раз уточнила свої вимоги.

"Фактично, це оскарження бездiяльностi слiдчого, яке полягає в невизначеностi процесуального статусу цих осiб, тобто неухвалення постанови про порушення кримiнальної справи, або про вiдмову про порушення кримiнальної справи", - зазначила Теличенко.

Адвокат вказала на те, що є спiльний лист голови Вищого адмiнiстративного суду України та Вищого спецiалiзованого суду у цивiльних i кримiнальних справах, згiдно з яким роз'яснено, що скарги на бездiяльнiсть слiдчого розглядаються не в рамках адмiнiстративного процесу, а в рамках кримiнального процесу.

Теличенко наголосила, що розгляд такої скарги в адмiнiстративному процесi може тривати кiлька мiсяцiв, тому що не передбачено коротких строкiв для їх розгляду.

"Прокуратура займається дрiбним шахрайством, вона не ухвалює постанов щодо цiєї групи осiб. Щоб вiдмовити в порушеннi кримiнальної справи, потрiбно знайти пiдстави, щоб спростувати свiдчення, якi мiстяться в матерiалах кримiнальної справи", - заявила Теличенко.

Як відомо, Кримiнальну справу стосовно Кучми порушено 21 березня 2011 року.

Його обвинувачено в перевищеннi влади i службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналiста Георгiя Гонгадзе (ч.3 ст. 166 Кримiнального кодексу в редакцiї 1960 року).

Плiвки майора управлiння Держохорони Миколи Мельниченка визнанi речовим доказом у справi.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування