Дочок "Газпрому" у Європі "трусили" за підозрою в монополізації

Середа, 28 вересня 2011, 09:15

Представники Єврокомісії у вівторок проводили обшуки в берлінському й чеському представництвах дочірніх компаній російського "Газпрому"

У цілому Єврокомісія провела перевірки в компаніях газової галузі за підозрою в порушенні антимонопольного законодавства ЄС одразу в 10 країнах, повідомляє РІА "Новости".

Про обшук у Gazprom Germania у Берліні повідом агенції у вівторок ввечері прес-секретар компанії Бургхард Велькі.

"Сьогодні вранці до нас у будівлю з ордером на обшук прийшли декілька співробітників Єврокомісії, вони перевіряють діяльність нашого підприємства", - сказав Велькі.

Як повідомляло видання Wirtschaftswoche, обшук проводили приблизно дюжина представників Єврокомісії. Компанію, за інформацією видання, звинувачують у цінових змовах і зловживанні положенням на ринку.

У свою чергу, Marketwatch передає, що обшуки також пройшли в дочірній компанії "Газпрому" у Чехії - Vemex.

У цілому Єврокомісія провела перевірки в компаніях газової галузі у 10 країнах.

"Єврокомісія розслідує потенційно можливі дії, які йдуть врозріз із вільною конкуренцією по поставках газу у центральних і східних державах ЄС", - говориться в повідомленні Єврокомісії.

"Розслідування стосується випадків коли, за домовленістю або в односторонньому порядку конкуренція може бути ускладнена. Зокрема, це могло бути досягнуто за рахунок "поділу" ринку між його найбільшими учасниками, установлення перешкод у доступі до (газотранспортної) мережі та бар’єрів на шляху диверсифікованості постачальників, а також за рахунок завищення цін", - додається в ньому.

"Факт, що комісія провела подібні перевірки, не означає винуватості компаній", - уточнюється в документі.

Тепер комісія перевірить отримані дані й ухвалить рішення. У випадку встановлення провини компаніям загрожує штраф, розмір якого визначить ЄК.

У свою чергу, ВАТ "Газпром" планує в середу виступити з офіційною заявою з приводу обшуків у штаб-квартирах своїх європейських дочірніх компаній.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News