Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейські експерти розкритикували суди над колишніми українськими можновладцями

Понеділок, 10 жовтня 2011, 15:43

Данський Гельсінський комітет із прав людини розкритикував суди над Юлією Тимошенко, Юрієм Луценком, Валерієм Іващенком та Євгеном Корнійчуком.

Про це сказано в повідомленні прес-служби комітету, повідомляє "Українські новини".

До таких висновків комітет прийшов у попередньому звіті "Правовий моніторинг в Україні-2", який підготували в серпні.

Звіт містить характеристику та оцінку законності проведення слідства, затримання й судових проваджень у справах проти Тимошенко, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, екс-заступника міністра оборони Валерія Іващенка й колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука.

"В адвокатів пані Тимошенко не було належних умов роботи відповідно до вимог Європейської конвенції з прав людини", - сказано в повідомленні.

Комітет також дійшов висновку, що суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв замолодий і працював як суддя тільки 2 роки.

"Малоймовірно, що суддю було обрано для цієї справи випадково, він був потрібен для того, щоб уникнути відбору спеціального судді, неупередженого й незалежного", - сказано в повідомленні.

Відповідно до звіту, в Україні 0,2% осіб, обвинувачених прокуратурою, були фактично виправдані в українських судах.

"У реальному житті це означає відсутність презумпції невинності й те, що судова система не функціонує як неупереджений і незалежний контроль виконавчої влади", - сказано в повідомленні.

У звіті також сказано, що обмеження відвідувань Іващенка в ході затримання є порушенням його права на сімейне життя, відстрочка належного медичного обстеження й лікування може бути порушенням його права на гуманне ставлення.

Водночас, відповідно до звіту, відмова в суді присяжних не була порушенням прав підсудних.

Як відомо, Тимошенко обвинувачують в перевищенні повноважень у ході укладення газових контрактів з Росією у 2009 році.

Луценка обвинувачується в тому, що, перебуваючи на посаді міністра внутрішніх справ, незаконно виділив квартиру своєму водієві Леоніду Приступлюку.

Корнійчуку інкримінують зловживання службовим становищем при проведенні держзакупівель.

Іващенка обвинувачують в тому, що в листопаді 2009 року, обіймаючи посаду виконуючого обов'язки міністра оборони, зловживаючи службовим становищем, підписав план санації щодо реалізації цілісного майнового комплексу державного підприємства Міністерства оборони "Феодосійський судомеханічний завод" (Крим).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: