Опозиція проситиме в ЄС "білоруський шлях", а то й бойкотуватиме вибори?

Вівторок, 11 жовтня 2011, 18:01

Микола Томенко не виключає, що опозиція бойкотуватиме парламентські вибори, якщо ні Юлія Тимошенко, ні Юрій Луценко не зможуть взяти у них участь.

"Самий радикальний метод, про який ми говоримо,… очевидно, ми будемо радитися і опозиція буде розглядати питання про бойкот парламентських виборів за умови, якщо ні Тимошенко, ні Луценко не матимуть права у них брати участь", - заявив він у ефірі Радіо "Свобода".

За словами Томенка, цей варіант подій можливий, якщо не вдасться вирішити питання в інший спосіб, – а варіантів дій опозиції він назвав декілька.

"Простіший варіант, щоб Віктор Янукович виконав те, що він пообіцяв усьому світу. Він вже разів 10 сказав, починаючи з президента Обами, закінчуючи керівниками європейського співтовариства, про те, що він вважає, що дана стаття (за якою засудили Тимошенко) – це рецидив або, так би мовити, рудимент сталінсько-радянсько-беріївської системи, і вона повинна бути ліквідована", - сказав Томенко.
 
"Щоправда, у своєму законопроекті (щодо декриміналізації низки статей КК) забувся цю статтю згадати", - додав він.
 
"Як варіант, ми починаємо з того, що нагадаємо президенту, щоб він виконав свою обіцянку, і ми внесли б такі пропозиції по 364, 365 і, очевидно, у випадку з Луценком, 171 статтях (щодо їх декриміналізації)", - зазначив віце-спікер.
 
На зауваження, що в такому разі треба буде відшкодовувати збитки, він відповів: "Ні. Ми формулюємо поправки у таки й спосіб, що це йдеться про те, що ми це знімаємо, тлумачимо як політичне переслідування, а не амністуємо".

"Взагалі предмет звинувачення ліквідовується. Таким чином автоматично після того, як дані зміни, наші поправки будуть проголосовані, треба звільняти Тимошенко, Луценка. І відповідно судимість перестає існувати як така і не поширюється і на участь у виборчому процесі, і таке інше", - пояснив Томенко.
 
Він додав, що інший варіант – "апеляційні інстанції", зокрема європейські.

"І паралельно на міжнародному рівні ми шукаємо механізми, які були б пов’язані з тим, щоб, починаючи від посадовців, які причетні чи прямо, чи опосередковано (до процесу над Тимошенко), йти "білоруським шляхом", на жаль: забороняти їм виїзд за кордон, блокувати їхні рахунки або…", - зазначив Томенко.
 
Він зазначив, що попри проросійськість "наші урядовці, посадовці гроші тримають в Європі і їздять, і дітей вчать теж в Європі".

Томенко не зміг назвати список таких людей: "Це треба спільно аналізувати. Тому що за виключенням, скажімо, людей, які працюють у прокуратурі чи в суді, треба знайти аргументи стосовно опосередкованої причетності до судового процесу вищих посадових осіб".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування