Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На виборах не врахують думку 40 % виборців - ЦВК

Вівторок, 18 жовтня 2011, 14:01

У разі підвищення виборчого бар'єру з 3% до 5% майже половина країни не зможе скористатися своїм правом обирати кандидатів у депутати.

Про це на прес-конференції заявив перший заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, повідомляють "Коментарі".

За його словами, на недоцільність підвищення виборчого бар'єру звернули увагу експерти Венеціанської комісії.

"У Венеціанській комісії були зауваження з приводу підвищення виборчого бар'єру до 5%. Якщо це буде зроблено, то за результатами голосування кількість виборців, інтереси яких не будуть враховані, буде коливатися в районі 40%", - зазначив Магера.

Чиновник підкреслив, що в новому законі урізані права українців, які проживають за кордоном. За його словами, вони зможуть проголосувати тільки за кандидатів у депутати за партійними списками, але не по мажоритарних округах.

Крім того, як зазначив Магера, Партія регіонів, Блок Литвина і КПУ на парламентських виборах можуть отримати від 9 до 12 місць в окружних виборчих комісіях.

"Згідно проекту, окружні комісії формуються за формулою 15+3. 15 висувають п'ять парламентських фракцій, по три від кожної фракції. Інші троє членів комісії пропонують політичні партії, які висунули своїх кандидатів у депутати. Ці троє членів визначаються шляхом жеребкування", - зазначив заступник голови ЦВК.

При цьому він зазначив, що таким чином великі преференції отримують провладні партії.

"Партія регіонів, КПУ і Блок Литвина як парламентські партії отримують як мінімум 9 місць в окружних комісіях. При цьому в жеребкуванні можуть брати участь як парламентські, так і непарламентські партії. Тому теоретично, і решту три місця можуть зайняти представники провладних партій. Тобто, правляча партія може отримати від 9 до 12 з 18 місць в окружкомах ", -резюмував Магера.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування