Ющенко: Договір про зону вільної торгівлі з СНД закрив шлях до ЄС

Середа, 19 жовтня 2011, 15:22

Договір про зону вільної торгівлі з СНД закрив для України шлях торговельної інтеграції з Європейським Союзом.

Про це заявив екс-президент України Віктор Ющенко, повідомляє "Интерфакс-Украина".

За його словами, на одній території не може діяти дві ЗВТ: і ЄС, і СНД.

"Так само, як Харківський договір закрив нашу інтеграцію в галузі безпеки, так вчорашні договір... закрили нашу інтеграцію в галузі торговельної політики до Європейського Союзу", - сказав він.

"На одній території двох зон вільної торгівлі бути не може... не може бути Зони вільної торгівлі в тих межах, які підписані вчора, щодо Зони вільної торгівлі, які ми сподівалися в грудні місяці підписати. Такого не буває", - сказав Ющенко на прес- конференції в середу.

За словами екс-президента, неможливо співіснування двох торговельних режимів сторін, які формально не уклали відповідні договори, маючи на увазі Росію та країни ЄС.

При цьому він припустив, що у грудні поточного року може бути підписана політична асоціація з ЄС, але без ЗВТ.

Україні, на думку Ющенка, необхідно просуватися на європейський ринок у торгових відносинах.

Між тим, Ющенко висловив переконання, що за зоною вільної торгівлі з СНД "підійде тема Митного союзу, валютного союзу або тема, яка трансформується у трагічну долю газотранспортної системи".

"І після цього ми отримаємо або знижку на ціну на газ до договору січня 2009 року або підвищення транзитного тарифу. Усе буде замикатися довкола цього", - спрогнозував він.

Як повідомлялося, керівники урядів країн СНД, серед них і Микола Азаров, у вівторок у Санкт-Петербурзі підписали Договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності. Згода щодо цього документу досягнута раніше в той же день на зустрічі глав урядів СНД.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...