Україна не платитиме ЄС за зрив поставок російського газу

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 21:01

Україна і ЄС остаточно визначили формулу, за якою вирішуватимуться проблемні ситуації в разі припинення поставок російського газу транзитом через Україну.

Про це повідомили уповноважений Кабінету міністрів з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницькій і директор Департаменту зовнішніх економічних відносин Міністерства аграрної політики і продовольства України Тарас Качка.

"Формулу знайдено. Більше за те, вона не передбачає явних компенсацій, на яких європейці свого часу наполягали. Є прискорені процедури врегулювання спорів, є питання, пов'язані з певними гарантіями", - цитує П’ятницького УНІАН.

Качка, у свою чергу, уточнив, що в рамках СОТ існує процедура врегулювання спорів між державами.

"Коли європейці зробили нам першу пропозицію з енергетики, вони сказали, що… ми відразу йдемо до Постійного арбітражного суду в Гаазі, і вже він, як класичний арбітраж, вирішує, хто правий, хто винен. І той, хто, за його рішенням, винен - платить гроші", - розповів Качка.

"У результаті після тривалих дискусій ми дійшли того, що все-таки застосовуватиметься класична схема з арбітрами, але вони засідатимуть не півроку, а набагато швидше", - додав він.

За його словами, така схема застосовуватиметься до кризових ситуацій, як наприклад, до такої, яка склалася у 2009 році, коли ЄС 20 днів не одержував російського газу через Україну.

"Відповідно до домовленостей, якщо в таких ситуаціях європейська сторона або Україна вважатиме, що хтось порушив угоду - тобто не просто стався зрив поставок, а він стався внаслідок дій однієї із сторін - тоді арбітри повинні прийняти рішення в якнайкоротші терміни. Йдеться десь про 50 днів, а не про шість місяців, а саме рішення повинно бути виконане також у найкоротші терміни, бажано протягом 15 днів", - зазначив чиновник.

"Якщо ж сторона, яка виграла, вважає, що протягом 15 днів сторона, що програла, відверто нічого не робить, вона може вжити у відповідь заходи, але вони повинні бути пропорційними і бути тієї природи, про яку зазвичай ідеться: або відновлення мита, або припинення якихось гарантій. Жодних компенсацій у вигляді грошових виплат – нічого такого немає", - додав він.

Як відомо, 20 жовтня комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гухт і перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявили в Брюсселі про те, що сторонам вдалося погодити всі ключові положення угоди про вільну торгівлю, яке стане частиною угоди про асоціацію з ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News