Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС підтримали альтернативну пропозицію Києва, переговори тривають

Вівторок, 25 жовтня 2011, 10:17

25 жовтня в Києві відбудеться 20-й раунд переговорів щодо політичної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Як пише "Комерсант-Україна", текст обговорюваного договору передбачає, що в найближчі 10 років Україна продемонструє суттєвий прогрес в інтеграції з ЄС.

Проект документа погоджений практично повністю – як дискусійні відзначені лише декілька фрагментів, зокрема, преамбула.

Минулого тижня президент Віктор Янукович зажадав включити в документ згадування про "перспективу входження України в ЄС", заявивши, що в іншому разі укладання договору буде відкладено. 

Тим часом у пропозиціях МЗС, розроблених до переговорів, Київ не вимагає від Брюсселя безпосереднього згадування про перспективу членства, а лише натякає на неї.

"Стаття 49 Договору Євросоюзу передбачає право на членство в ЄС будь-якої європейської держави", - говориться в українській версії преамбули. Там же пропонується формально підтвердити статус України як "європейської держави".

Однак Брюссель неодноразово підкреслював, що вважає неприпустимим згадування ст. 49 Договору ЄС в угоді про асоціацію. 

У ході майбутнього раунду переговорів планується обговорити й формулювання, пов’язані з безвізовим діалогом.

На даний момент у договорі йдеться про можливість скасування віз "у довгостроковій перспективі", але на нещодавньому саміті Східного партнерства у Варшаві Євросоюз погодився на більш амбіційне формулювання – без згадування "довгостроковості". 

Крім цього, Україна наполягає, щоб у договорі були закріплені "чіткі умови, за яких стає можливим скасування візового режиму". Київ також хотів би, щоб Брюссель зобов'язався "вести усебічний діалог з питання трудової міграції". 

Україна пропонує укласти ДА на 10-річний термін без автоматичного продовження, у Євросоюзі ж хочуть зробити договір безстроковим. І Київ, і Брюссель згодні передбачити можливість розриву договору.

За інформацією газети, у питанні термінів дії Україна й Брюссель настроєні на досягнення компромісу. "Є альтернативна пропозиція, наші партнери попередньо його підтримали", - повідомив дипломат, причетний до переговорів. 

Для забезпечення виконання угоди про асоціацію після підписання договору буде створено низку двосторонніх органів.

На політичному рівні процесом буде управляти Рада асоціації, до складу якої увійде частина членів українського уряду, а також представники структур ЄС і європейських країн. У завдання ради входить і "періодичний перегляд" норм угоди. 

Підготовкою рішень займеться Комітет асоціації, куди ввійдуть профільні чиновники українських міністерств.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування