Якщо Україна вільно торгуватиме з ЄС, про Митний союз не буде й мови

Субота, 29 жовтня 2011, 10:47

У разі підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом питання про входження України ще в який-небудь союз підніматися не буде.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив уповноважений уряду України з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

"Уявімо, що ми вже п’ять років усе це імплементуємо. Я думаю, що в цьому разі питання про входження в якийсь інший союз уже навіть не порушуватиметься, оскільки процес стане незворотним", - зазначив він.

"Оскільки ми перейдемо на зовсім інші правила, витративши на їх адаптацію час і серйозні ресурси. Тому дуже хочеться, щоб ця угода відбулася", — пояснив урядовий уповноважений.

Порівнюючи угоди про вільну торгівлю з Євросоюзом та СНД, П'ятницький зазначив, що це дуже різні угоди: "З ЄС — цивілізаційна, в СНД — всього лише рамкова. Хочеться вірити, що в угоду СНД, якщо, звісно, вона почне працювати, ми привноситимемо європейську філософію".

Він пояснив, що ЗВТ СНД стосується тільки торгівлі товарами та передбачає якісь базові речі, в основному це не стягнення мит.

"Коли ж ми говоримо про нашу угоду про вільну торгівлю з ЄС, то там є розділи, яких у документі СНД взагалі не передбачено, наприклад "Сталий розвиток". Це і соціальні питання, і адаптація екологічних стандартів, на що в угодах про вільну торгівлю старого типу ніхто ніколи не звертав уваги. Сучасні ж угоди без цього неможливі, бо і торгівля, і виробництво впливають на довкілля", — зазначив П'ятницький.

Відповідаючи на питання, наскільки цей документ можна вважати інтеграційним, оскільки в преамбулі Угоди про асоціацію, судячи з усього, перспективи членства не буде, урядовий уповноважений сказав: "В економіці воно, дійсно, абсолютно інтеграційне. Настільки, наскільки ми зможемо адаптуватися до системи правил Євросоюзу. Що глибше ми адаптуємося, то більше інтеграційним воно буде".

П'ятницький підкреслив, що "усе, що робитиметься в рамках Угоди, наближає нас до Європейського Союзу".

"Це дуже близько до режиму, який існує в частині країн EFTA, що входять в European Economic Area (Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну). Це реальне наближення, це "правила без інституцій". Наближення за правилами дає нам можливість працювати за ними на єдиному європейському ринку", - сказав уповноважений.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування