Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Члени Митного союзу домовляються про наднаціональний орган

Понеділок, 31 жовтня 2011, 10:02

Договір про Євразійський економічний союз передбачає створення наднаціонального органу влади - Євразійської економічної комісії.
 
Про це пише газета "Комерсант-Україна", посилаючись на копію проекту договору.
 
Згідно з документом, який обговорюють глави держав Митного союзу, ЄЕК отримає розширені порівняно з комісією Митного союзу повноваження.
 
Крім митно-тарифного регулювання, митного адміністрування, техрегулювання, комісія займатиметься встановленням торговельних режимів з третіми країнами, валютною, макроекономічною, енергетичною та конкурентною політикою, регулюванням держмонополій, питаннями промислових і сільгоспсубсидій, держзакупівель, транспорту, міграції, фінансових ринків та "інших сфер".
 
За інформацією "Комерсанта", до ради увійде по одному віце-прем'єру від уряду кожної країни, до складу колегії - по три представника.
 
Водночас, пише видання, принцип зваженого голосування, згідно з яким Росія отримувала 57% голосів, під тиском країн-учасниць було змінено на рівноправне представництво сторін у Єдиному економічному просторі заради якнайшвидшого прийняття договору.
 
У такому випадку, якщо до Митного союзу приєднаються Киргизія та Таджикистан, вага РФ в Євразійської економічної комісії знизиться з 1/3 до 1/5.
 
Прийняті рішення "входять до договірно-правової бази Митного союзу і Єдиного економічного простору" і підлягають застосуванню на їх території.
 
При цьому наднаціональний орган зможе запрошувати інформацію "у юридичних і фізичних осіб". Необхідність для громадян йому підкорятися може викликати конфлікт з конституцією, вирішуваний референдумом, пише видання.
 
Оплачувати діяльність комісії, згідно ст. 6, буде в основному бюджет Російської Федерації:
 
"Фінансування ... здійснюється на підставі бюджету комісії, який формується за рахунок пайових внесків сторін, визначених пропорційно нормативам розподілу сум ввізних митних зборів".
 
Газета зазначає, що в Митному союзі на РФ припадає 87,97% усіх мит.
 
Зустріч, на якій глави держав Єдиного економічного простору можуть підписати договір про Євразійський економічний союз, призначена на листопад.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування