Кузьмін не може "повісити" вбивство Щербаня на Тимошенко через закони США?

Понеділок, 31 жовтня 2011, 11:58

Генеральна прокуратура України не може допитати ключового свідка у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня.

Про це в інтерв'ю ЛIГАБiзнесIнформ розповів перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін.

"Інформація про те, що Тимошенко заплатила за його (Євгена Щербаня - ред.) вбивство, є. Ця інформація підлягає ретельній перевірці", - сказав він.

За його словами, для того, щоб перевірити цю інформацію, треба допитати Петра Кириченка (колишній бізнес-партнер Павла Лазаренка - ред.), який отримав притулок у США.

На питання, чому неможливо допитати Кириченка так, як допитували Лазаренка, Кузьмін відповів:

"Ми його допитували за його письмовою згодою. За американськими законами не можна людину допитати про злочини, вчинені в Україні, без її згоди і згоди її захисника".

"Враховуючи, що між Україною і США немає договору про надання правової допомоги, нам ніхто не зобов'язаний допомагати", - додав прокурор.

Як вважає Ренат Кузьмін, Лазаренко погодився дати свідчення, бо перебуває в статусі обвинуваченого.

"Термін ув'язнення у нього закінчується в листопаді 2012 року. Як тільки ув'язнення в США закінчиться, у нього є два шляхи: попросити політичного притулку у США або повернутися на батьківщину. Тут виписана санкція на його арешт", - заявив Кузьмін.

"Так що, в даній ситуації він повинен співпрацювати зі слідством і думати, як йому жити далі. Крім того, він офіційно в розшуку. При спробі виїхати в будь-яку іншу країну він буде затриманий Інтерполом. І відправлений в Україну", - сказав заступник генпрокурора .

"А Кириченко перебуває під захистом. Він отримав притулок. Я думаю, що він отримав громадянство. У нього зовсім інше становище", - сказав Кузьмін.

Він також відкинув припущення, що дружина Кириченка, яка зараз сидить у київському СІЗО, може бути використана для тиску на Кириченка: "Та перестаньте. Не треба фантазувати".

За словами Кузьміна, приїхавши до України, Ізабелла Кириченко разом із брокером намагалася продати арештоване майно чоловіка, підробивши документи про зняття арешту з майна.

Раніше американський екс-прокурор Марта Берш заявила, про те, що вона не пам'ятає про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня.

Після цього Ренат Кузьмін заявив, що Генпрокуратура перевірить причетність екс-прем'єра Юлії Тимошенко до вбивства депутата.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News