Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович повертає значимість Верховному Суду. Бо повноваження Онопенка скінчилися?

Четвер, 10 листопада 2011, 14:08

Президент Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України".

Як заявив  Керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов, цей закон розширює процесуальні повноваження Верховного Суду як найвищого судового органу держави.

"Змінами, внесеними до процесуальних кодексів, передбачені право Верховного Суду постановляти нові рішення, а також обов’язок інших судів враховувати висновки ВСУ під час вирішення аналогічних справ", - підкреслив Портнов.

"Вирішено також інші проблемні питання, зокрема, щодо процедури допуску справ до перегляду Верховним Судом, визначення механізму розгляду кримінальних справ, не розглянутих військовими судами", - додав він.

Крім того, зауважив радник президента, закон вносить суттєві зміни в організацію роботи Верховного Суду.

Йдеться зокрема про збільшення складу ВСУ до 48 суддів, повернення розподілу на судові палати – останнє дозволить більш ефективно організовувати розгляд справ.

У зв’язку з цими змінами вводяться посади секретарів судових палат, які водночас є заступниками Голови Верховного Суду. Введено також посаду першого заступника голови ВСУ та заступників секретарів судових палат, додав Портнов.

Радник президента також звернув увагу на те, що підписаний закон враховує зауваження Венеціанської комісії щодо посилення ролі Верховного Суду України в системі судів загальної юрисдикції. Це зокрема стосується збільшення кількості суддів, розгляду справ судовими палатами, надання Верховному Суду права приймати нове судове рішення.

Як відомо, головна причина радикального зменшення повноважень Верховного суду, яке відбулося у 2010 році - це бажання позбавити Василя Онопенка інструменту, за яким він мав останнє слово в будь-якому судовому розгляді.

Минулого місяця закінчились повноваження голови Верховного Суду Василя Онопенка. Серед вірогідних кандидатів на посаду голови ВС називався Сергій Ківалов, але той заявив, що не балотуватиметься.

Головний кандидат на посаду голови Верховного суду - це Ігор Самсін, який зараз також очолює Вишу кваліфікаційну комісію суддів. Самсін є висуванцем Портнова.

 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...