Литвин каже, що Азаров йому угоду з СНД так і не передав

Четвер, 10 листопада 2011, 18:51

Перед ратифікацією угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД необхідно денонсувати стару угоду.

Про це заявив спікер Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв'ю програмі "Відкрита студія" (перший канал Українського радіо).

Він розповів, що серед законопроектів, які направив на опрацювання до комітетів, чотири надійшли від президента, і чотири від народних депутатів.

Від Кабінету міністрів законопроектів до Верховної Ради не надходило, в тому числі не надходив і законопроект про договір про зону вільної торгівлі з країнами Співдружності Незалежних Держав.

"Коли цей документ надійде до парламенту, він буде проаналізований у відповідних комітетах Верховної Ради, наданий на ознайомлення всім депутатам, а після цього його треба уважно розглянути і прийняти зважене рішення", - цитує Литвина його прес-служба.

Як відомо, у середу прес-служба Мінекономрозвитку повідомила, що договір про зону вільної торгівлі з країнами Співдружності Незалежних Держав передано на ратифікацію в Верховну Раду.

Треба вітати, вважає керівник українського парламенту, поглиблення співпраці в економічній сфері між пострадянськими республіками, "оскільки там основні ринки збуту нашої продукції".

Він акцентував увагу на тому, що в цьому році товарообіг між Україною та Російською Федерацією має сягнути 50 мільярдів гривень.

"Якщо брати в процентному співвідношенні, весь товарообіг України з іншими країнами, то 25% його припадає на країни Європейського союзу, а 40% на Росію та інші пострадянські республіки", - зауважив Литвин, додавши, що "нехтувати цим було б безумством".

За словами спікера, розрахунки спеціалістів доводять, що в разі запровадження зони вільної торгівлі з країнами СНД ВВП України збільшиться на 2,5-3%, які додадуться до тих 5%, що вона має на цей час.

"А це буде давати приріст до державного бюджету України в межах 10 мільярдів гривень", сказав Литвин.

Разом з тим керівник українського парламенту нагадав про існування аналогічної угоди, яку Україна підписала в 1994 році, а Верховна Рада ратифікувала в 1999 році.

"Ряд інших країн СНД, в тому числі Росія, його не ратифікували, і документ не міг повноцінно діяти", - зауважив він.

"Якщо в новому документі не передбачена денонсація старого, нам необхідно буде спочатку денонсувати стару угоду, а вже потім розглядати нову", - наголосив Литвин.

При цьому він висловився за те, аби "не привносити в це питання політику, а поставились до нього абсолютно прагматично, оскільки в наш прагматичний час економіку треба ставити попереду політики".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування