Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукашенко заборонив флеш-моби

Неділя, 13 листопада 2011, 10:58

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав поправки до закону про масові заходи, які забороняють, зокрема, проведення несанкціонованих флеш-мобів.

Лукашенко підписав закони про внесення поправок до законодавства про масові заходи і до законів, що зачіпають діяльність політичних партії і громадських організацій, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з нововведеннями, в Білорусі необхідно буде питати дозволу місцевої влади на масову присутність громадян в громадському місці з метою висловлення суспільно-політичних настроїв чи протесту, в тому числі за допомогою флеш-мобу, організованого через інтернет.

У ході розгляду документа в парламенті голова Ради Республіки (верхньої палати) Анатолій Рубінов назвав цей закон своєчасним.

"Це своєчасний закон. Світом йде хвиля протестів. Влада цих країн змушена стріляти гумовими кулями, використовувати водомети, бити кийками. Чому? Бо не вжили заходів, не встановили порядок, як проводити масові заходи", - сказав він.

У свою чергу голова МВС Анатолій Кулешов заявив, що поправки до закону "спрямовані на забезпечення безпеки не окремої групи людей, а всього суспільства".

"При розробці законопроекту вивчалося аналогічне міжнародне законодавство, і білоруський закон найбільш демократичний у порівнянні з тими, що діють у розвинених демократичних країнах", - зазначив він.

Між тим, білоруські правозахисники заявили, що поправки до закону "Про масові заходи" "порушують права громадян на мирні зібрання, гарантовані як Конституцією Білорусії, так і базовими нормами міжнародного права, вводять адміністративну відповідальність громадян за невинні дії і бездіяльність".

Крім того, набирають чинності поправки до законодавства, що регулює суспільно-політичну діяльність і передбачає кримінальне покарання за отримання закордонного фінансування для недержавних організацій в порушення законодавства Білорусі.

Також забороняється громадським об'єднанням зберігати кошти, дорогоцінні метали та інші цінності в банках та небанківських кредитно-фінансових організаціях, що знаходяться на території іноземних держав.

Міжнародні організації закликали білоруську владу не підписувати ці закони, які, на думку ЄС, ОБСЄ, "ще більше обмежать фундаментальні права на свободу зборів і асоціацій в Білорусії".

Як відомо, останні акції протесту в Білорусі були організовані через інтернет. Люди, попередньо домовившись у соціальних мережах, виходили на площі і мовчки аплодували.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування