У Раді є своя "дідівщина" у боротьбі за кращі місця

Понеділок, 14 листопада 2011, 08:38

Народні депутати борються за найкращі місця у Верховній Ради.

Про це пише "Комсомольська правда в Україні".

Як пояснив член регламентного комітету ВР Володимир Каплієнко, в остаточному підсумку їх розподіляють за принципом "хто сильніше".

"У Раді є своя дідівщина: колишні й досвідчені депутати знають, які комітети краще обирати, у які комісії зі зв'язків із закордонними країнами входити й на яких місцях сидіти. А "шнурки" погано орієнтуються, і коли починають розуміти - найкращі місця вже розхапали", - сказав він.

"Те ж стосується і фракцій. Та, яка має перевагу на момент розподілу "секторів" - а це відбувається до проведення першого засідання, - і посідає найкращі місця", - додав Каплієнко.

А всередині фракцій, за його словами, працює принцип "хто першим устав, того й капці".

Якщо, наприклад, депутат не хоче сидіти за колоною або першим у ряді (щоб через нього протискалися колеги) - він просить про це керівництво фракції.

На думку видання, найважливіший критерій, за яким депутати оцінюють своє місце, - його "оглядовість", зокрема, для фотожурналістів. Із цього погляду найменш вигідні крісла дісталися фракціям "Наша Україна" і БЮТ-"Батьківщина".: їхній сектор найкраще "прострілюється" парламентськими фотокореспондентами.

Не відрізняються комфортом і місця, які дісталися Партії регіонів, - вони рохташовані прямо під ложею преси, і всім видно, як Михайло Чечетов дає колегам по партії "установку" щодо голосування.

"А ось нас журналістам не дуже-то видно. З одного боку, це плюс – але іноді дуже хотілося б побачити свою фотографію у пресі", - каже Каплієнко, який входить у депутатську групу "Реформи заради майбутнього".

Ще один важливий для депутатів критерій - це наявність мережі Wi-Fi, бо багато хто з них користується різноманітними гаджетами.

"Найкозирніші щодо цього місця – ті, які найближчі до ложі преси – саме там і розташована точка доступу", - сказав опозиціонер Віктор Уколов.

"Свого часу я навіть писав запит у секретаріат Ради, щоб улаштували Інтернет для всіх депутатів. Але мені сказали, що мережа заважатиме роботі Ради", - додав він.

"Дармовим" Інтернетом зараз може користуватися фракція Народної партії Володимира Литвина, група "Реформи заради майбутнього", а також частина Партії регіонів.

Зокрема, Віктора Януковича-молодшого нерідко схоплювали за вивченням автомобільних сайтів на екрані "планшетника". "Місце в нього взагалі чудове - сидить за колоною, майже невразливий для папараці, поруч із кріслом Ріната Ахметова, яке зазвичай пустує, у зоні упевненого приймання сигналу Wi-Fi і в секторі хорошої акустики", - пише газета. 

Під куполом ВР також ходить історія-анекдот про нардепа одного з попередніх скликань, який виміняв у колеги краще місце на новенький джип.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування