Тігіпко хоче ввести податок на розкіш

Понеділок, 14 листопада 2011, 10:49

В уряді планують змусити багатих українців протягом 5 років фінансувати пенсійні виплати.

Віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко приступив до відновлення "соціальної справедливості", пише "Комерсант Україна".

Міністерство оприлюднило законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо податку на багатство", яким з 1 січня 2012 року планується збільшити податковий прес на багатих.

Згідно з документом, до 2017 року фізичні особи, як резиденти, так і нерезиденти, які володіють рухомим і нерухомим майном в Україні і хто купує дорогі товари, платитимуть новий податок.

Отримані кошти - 800 млн. гривень на рік - будуть спрямовуватися через спеціальний фонд держбюджету на дотацію Пенсійному фонду для виплати пенсій та надбавок до них, нарахованих за пенсійними програмами.

Податок на багатство не скасовує інші платежі, наприклад, збір за першу реєстрацію автомобіля або мита, а є доповненням до них, наприклад, до податку на нерухомість.

Один раз в рік тим, кого Тігіпко вважає багатими, доведеться сплатити 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м квартири площею понад 300 кв. м.

Ця ж ставка буде застосовуватися при володінні будинком площею від 600 кв. м. Із землі несільськогосподарського призначення площею понад 0,5 га потрібно буде платити 5% від нормативної оцінки ділянки або 25% від оцінки землі в області.

За володіння легковим автомобілем або мотоциклом з об'ємом двигуна від 4000 куб. см і 800 куб. см відповідно громадяни заплатять 20% мінімальної зарплати за кожні 100 куб. см.

Власники літаків і вертольотів будуть платити по 0,2% мінімальної зарплати за 1 кг ваги, а податок для морських суден в 20% мінімальної зарплати буде прив'язаний до потужності двигуна.

При купівлі годинників, телефонів, зброї, ювелірних виробів з дорогоцінних металів вартістю понад 2 тис. євро, а також взуття, одягу, хутра, антикваріату вартістю від 3 тис. євро необхідно буде протягом місяця сплатити 10% їх вартості.

Ця ж ставка буде додатково сплачуватися при ввезенні товару фізособою в Україну.

Уряд вирішив також ввести нову прогресивну ставку податку на доходи фізосіб. При середньомісячному обсязі доходів понад 15 мінімальних зарплат ставка податку становитиме 20% на суму перевищення.

Зараз підвищена ставка в 17% поширюється на доходи більше 10 мінімальних зарплат, а 15% - менше 10 мінімальних зарплат.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування