У ЦВК кажуть, що нові виборчі правила "дещо дискримінаційні"

П'ятниця, 18 листопада 2011, 10:05

Новий закон "Про вибори народних депутатів" дискримінує деякі політичні сили, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"В цілому до закону можна мати певні претензії. Але, давайте, не будемо забувати про те, що це є певний компроміс, продукт компромісу багатьох сил парламенту", - заявив він у ефірі Радіо "Свобода".

"За нього проголосувало 366 голосів – це понад 90% від усіх депутатів", - наголосив Магера.

Він нагадав, що Конституційний Суд у 1998 році "звернув увагу парламенту на те, що, все ж таки, правильнішим було б виписування в законі норму, за якою особа може балотуватися або за списком, або в мажоритарному окрузі".

"Але положення проголосоване таке, яке є", - констатував представник ЦВК.

Коментуючи підвищення прохідного бар’єра з 3% до 5%, він заявив: "За умови скасування виборчих блоків на ці парламентські вибори і за умов відсутності законодавства, яке б дозволяло об’єднання політичних партій, ця норма є дещо дискримінаційною".

"Але, знову ж таки, це був продукт компромісу", - додав Магера.

Говорячи про запровадження змішаної системи виборів "за схемою 50 на 50" із закритими списками, він зазначив, що "тут нічого нового порівняно з 1998-2002 роками".

"На моє глибоке переконання, все одно рано чи пізно ми спробуємо пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Рано чи пізно ми до цього все одно прийдемо. Але вибори в 2012 році пройдуть саме за змішаною системою. І до цього треба готуватися політикам, виборцям, суспільству", - сказав Магера.

"Питання тільки в тому, щоб завчасно всі процедури були дотримані. Зокрема, завчасно були утворені виборчі дільниці, територіальні виборчі округи. Виборці наперед повинні знати, де їхній виборчий округ, де їхні виборчі дільниці з тим, щоб не було жодних нарікань", - наголосив він.

Як відомо, 17 листопада Верховна Рада ухвалила нові правила виборів.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування