Партія Мороза поглинає "дрібних" лівих

Вівторок, 22 листопада 2011, 10:01

Соціалістична партія досягла домовленості з іншими партіями лівого спрямування про механізм об'єднання в єдину силу.

Як пише "Коммерсантъ-Украина", 17 грудня десять партій будуть розпущені, їх члени напишуть заяви про вступ до лав соціалістів, після чого Соцпартія змінить назву.

Контроль над новою силою залишиться у колишнього керівництва СПУ, яку зараз очолює Олександр Мороз.

Приєднані політичні організації можуть розраховувати на половину місць у керівних органах і в передвиборному списку, а індивідуальні квоти партій складуть від 1% до 10%.

Міжпартійний договір був підписаний 18 листопада.

В об'єднанні, крім СПУ (лідер - Олександр Мороз), візьмуть участь ще десять політсил: партія "Справедливість" (Станіслав Ніколаєнко), "Селянська партія України" (Зіновій Холоднюк), "Народна влада" (Йосип Вінський), "Відродження села" (Дмитро Воронін), "Всеукраїнська партія дітей війни" (Валерій Іващенко), "Українська селянська демократична партія" (Дмитро Андрієвський), "Всеукраїнський патріотичний союз" (Сергій Ганжа), "Діти війни-Народна партія України" (Василь Патлачук), "Соціалістична Україна" (Володимир Гошовський) і "Козацька слава" (Станіслав Селіванов).

"Всі партії вливаються в СПУ, після чого вносяться зміни до статуту, програму Соцпартії і змінюється її назва. А перед тим інші партії проведуть з'їзди, де приймуть рішення про об'єднання з СПУ і про свою ліквідацію", - розповів Станіслав Ніколаєнко.

Ліквідаційні з'їзди відбудуться 17 грудня, а об'єднувальний - 18 грудня.

На сьогоднішній день обговорюються три назви оновленої партії: "Українські ліві-соціалісти, селяни, діти війни", "Об'єднані ліві-соціалісти, селяни, діти війни", "Соціалістична партія - об'єднані ліві".

Втім, ці варіанти не закріплені в договорі, що дозволяє СПУ наполягати на збереженні бренду "Соцпартія". "Є не три, а чотири варіанти. Розглядається також можливість залишити назву СПУ", - заявила перший заступник голови Соцпартії Валентина Семенюк-Самсоненко.

Главою об'єднаної лівої сили залишиться нинішній лідер СПУ. "Питання зміни керівника не розглядалося", - запевнила пані Семенюк-Самсоненко.

"В угоді записані квоти партій в головному керівному органі - політраді. 50% отримає Cоцпартія, 50% - решта, пропорційно до їхніх можливостей", - розповів Йосип Вінський.

За його словами, ті ж пропорції будуть дотримуватися при формуванні передвиборчих списків.

Квоти в новій партії зафіксовані у вигляді кількості місць в політраді партії, загальна чисельність якої становитиме 240 осіб. З них 120 місць отримають представники Соцпартії. Серед інших учасників союзу найрейтинговішою визнана партія "Справедливість", яка отримає 23 місця (9,6%). Для кожної наступної політичної сили у списку квота зменшується.

У виконкомі оновленої партії також буде дотримуватися паритет представників "старої" СПУ і нових членів - в ньому буде десять чоловік з колишнього керівництва Соцпартії і по одному від кожної з приєднаних політичних сил.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування