ЄС: Успіх саміту напряму залежить від ситуації з Тимошенко

Вівторок, 22 листопада 2011, 12:37

Успіх грудневого саміту Україна-ЄС напряму залежатиме від вирішення в Україні ситуації з екс-прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Про це заявила президент Литви Даля Грібаускайте на спільній прес-конференції з президентом України Віктором Януковичем у Києві у вівторок, повідомляє УНІАН.

Грібаускайте підкреслила, що Європа була шокована тими рішеннями, які були прийняті під час судового процесу над лідером опозиції Юлією Тимошенко.

"У Європі переважав погляд, що Тимошенко та її колеги стали жертвами процесу політичної нейтралізації", - сказала президент Литви.

При цьому Грібаускайте зауважила, що зараз говорить від імені ЄС:

"Це і є тією промовою і новиною, яку мене просили і уповноважували донести до вас від імені Європейського Союзу".

Грібаускайте підкреслила, що Європа вважає, що Україна ще не знайшла рішення політичних проблем, особливо щодо прийняття поправок до Кримінального кодексу.

Тому Європа просить Україну забезпечити справедливий розгляд апеляційних позовів щодо справи Тимошенко, сказала вона.

"І через те успіх і проведення самого саміту, запланованого на грудень, залежатиме від того, як Україна зможе показати свою спроможність надалі жити в самому дусі асоціації", - сказала Грібаускайте.

При цьому вона підкреслила, що Литва розуміє, наскільки це складне питання і готова допомагати Україні.

Як відомо, Печерський райсуд Києва 11 жовтня засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. За рішенням суду, вона не зможе обіймати державні посади впродовж трьох років після відбування покарання.

Апеляційний суд Києва 13 грудня розпочне розгляд скарги екс-прем’єра на вирок Печерського райсуду.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування