Ланґе: в українській політиці постійно намагаються зупинити найкращого

Вівторок, 22 листопада 2011, 15:27

Керівник київського представництва німецького Фонду імені Аденауера Ніко Ланґе вважає, що Майдан 2004 року навчив українців колективно давати відсіч несправедливості.

"Гадаю, що від Помаранчевої революції все ж таки дещо лишилось – передусім колективна свідомість українців", - сказав він в інтерв’ю "Deutsche Welle".

"Минулими тижнями можна було спостерігати, як люди з різних причин виходили на демонстрації або навіть хотіли штурмувати Верховну Раду. Отже, люди розуміють, що треба чинити опір несправедливості", - заявив Ланґе.

"З іншого боку, слід визнати, що розвиток подій в останні місяці привів до своєрідної апатії українців, яка знайома швидше з допомаранчевих часів", - додав він.

За словами Ланґе, "обставини, коли уряд втрачає довіру, але при цьому опозиція не набуває популярності, ставлять під питання легітимність політичної системи загалом".

"Попри те, що в українській політиці начебто відбувається багато чого, включно з новими скандалами, - суттєві проблеми країни, очевидно, не вирішуються. Тому політики й не користуються підтримкою людей", - заявив він.

На думку експерта, головна політична проблема України "полягає в тому, що в Україні замало політиків, які займаються політикою, аби вирішити проблеми країни, натомість дуже багато тих, хто прийшов у політику заради розв’язання своїх особистих матеріальних питань".

"Не слід очікувати успіху від реформ, коли при ухваленні кожного закону запитується, хто на цьому заробляє", - зазначив німець.

За словами Ланґе в Україні економіка спирається на зв’язки в політиці і продає "переважно погану продукцію за високими цінами, яка не є конкурентоздатною" – і це заважає успіху.

Він наголосив, що "як в економіці, так і в політиці не слід боятися конкуренції".

"У мене таке враження, що в українській політиці постійно намагаються зупинити того, в кого є найкращі ідеї. На мою думку, Україна досягне поступу лише в тому разі, якщо в економіці й політиці запанує конкуренція ідей, а не вестимуться політичні ігри із залученням адмінресурсу й судів", - сказав Ланґе.

Він зазначив, що лідери "помаранчевої революції" не скористалися моментом для проведення структурних змін в Україні

"З одного боку, сьогодні можна обурюватися, що політиків притягають до юридичної відповідальності за політичні дії. Але, з іншого боку, ці політики самі ж втратили свій шанс модернізувати закони", - сказав Ланґе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування