Привілеї мешканців Конча-Заспи врахували в податку на багатство

П'ятниця, 25 листопада 2011, 10:45

Уряд пропонує диференціювати оподатковувану межу площі ділянки залежно від її цільового використання й місцезнаходження.

Податок буде стягуватися з ділянки в селі, використаної для будівництва житла, площею понад 0,75 га, у селищі – 0,45 га, у місті – 0,3 га, для індивідуального дачного будівництва – 0,3 га, пише "Комерсант-Україна".

Податком буде обкладатися також ділянка або їх сукупність загальною площею понад 0,36 га, якщо на одній із ділянок збудовано житловий будинок площею 400 кв. м.

У середині 1990-х років громадянам безкоштовно видавалися ділянки від 0,1 до 0,25 га. "Ми цю площу помножили на три, і вийшла така градація, щоб прості громадяни не потрапили під сплату", - сказало джерело газети.

"Крім того, з'ясували той факт, що всі землі в Конча-Заспі (під Києвом) – сільськогосподарського призначення і не попадають під оподатковування, тому й була вписана норма про будинок на такій ділянці площею 400 кв. м", - додав співрозмовник газети. 

Розробники змін до Податкового кодексу з уведення податку на багатство знизили показники площі об’єктів нерухомості, які будуть потрапляти під оподатковування: для квартир – з 300 кв. м до 200-т, для житлових будинків – з 600 кв. м до 400 кв. м.

Ставка залишилася старою – 2% від мінімальної зарплати за 1 кв. м (з 1 грудня мінімальна зарплата складе 1004 грн). Видання зазначає, що податок на нерухомість, який буде застосовуватися з 1 липня, передбачає вищий поріг оподатковування – 250 кв. м. 

Розширюється і коло оподатковуваних автомобілів: поріг для обсягу їхніх двигунів зменшується з 4 тис. до 3,4 тис. куб. см, щоб змусити до сплати податку власників таких моделей, як Infiniti, Lexus, Porsche.

"Частка автомобілів, які підпадають під оподатковування, не перевищує 1,5% від загальної кількості машин у країні", - сказав віце-прем'єр Сергій Тігіпко в четвер.

Щоб податок не торкнувся старих машин, буде використовуватися понижувальний коефіцієнт до ставки податку, яка становить 20% МЗ за кожні 100 куб. см. Залежно від терміну використання автомобіля коефіцієнт складе від 1 (нові й до 5 років) до 0,2 ( понад 15 років).

"Обсяг двигуна розширює базу оподатковування. Ми спеціально вивчали, що стандартні "Волги" випуску 1974-1976 років мають обсяг двигуна 2,4 тис. куб. см, а випущені пізніше – 2,6 тис. куб. см, тому дідусі можуть не переживати. Урядові "Волги" і "Чайки" потраплять, але їх небагато", - сказало джерело в Кабміні. 

За словами співрозмовника газети, мешканці Одеської області запропонували, а в Кабміні погодилися, вивести з-під оподатковування буксири, баржі й рибальські судна. Податок будуть платити тільки власники яхт і інших суден для дозвілля чи спорту.

Збільшена й потужність їх двигуна – з 55 до 75 кВт, тому що "двигуни потужністю 55 кВт установлені на звичайних моторних човнах, якими користуються прості рибалки".

Як відомо, у Кабміні пропонують увести з 1 січня "податок на багатство".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування