Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна ставить договір про асоціацію на лезо ножа - дипломат ЄС

Вівторок, 8 листопада 2011, 12:48

Українська сторона впевнена, що немає необхідності парафувати договір про асоціацію і торгівлю з ЄС на грудневому саміті в Києві, як планувалося раніше.

Як пише The EUobserver, заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін в Брюсселі заявив, що для нього йдеться не про формальні результати.

"Нам необхідна тверда заява, що ми завершили всі переговори, але парафуємо ми їх чи ні, вже не так важливо".

Клімкін також пожартував, що "торговельна" частина договору налічує 1800 сторінок, через що переговірникам фізично важко підписатися на кожній сторінці протягом дня.

Як зазначає видання, разом зі змінами планів Україна скаржиться, що Євросоюз не хоче вписувати в договір чітку обіцянку перспективи вступу в ЄС.

Зі свого боку дипломат ЄС зазначив, що "політична заява" без формального акта завершення залишає Україні можливість поновити переговори про вступ пізніше.

"Вони думають: "Краще почекати і виграти ще трішечки. Нічого не вирішено, поки все не вирішено". Але вони знають, що в ЄС немає консенсусу щодо розширення. Тому це ставить речі на лезо ножа. Це може заморозити всю угоду", - сказав дипломат.

Журналісти пишуть, що "маневрування" України напередодні саміту відбувається на тлі різкого погіршення відносин з ЄС.

Як зазначає видання, лідери ЄС поставили на місце президента України Віктора Януковича, скасувавши зустріч у Брюсселі після того, як той посадив у в'язницю Юлію Тимошенко.

"Жорстка лінія Януковича на вступ (України до ЄС) може бути приводом для скасування угоди, звільняючи йому руки для зміцнення влади в країні і для фокусування на відносинах з Росією", - пише видання.

У той же час, нова позиція щодо парафування може бути способом зберегти обличчя (української влади), якщо ЄС відмовиться від угоди через "проблему Тимошенко".

Клімкін впевнений, що саміт 19 грудня відбудеться, бо ЄС "пошле невірний сигнал", якщо скасує захід.

До того ж у ЄС вже не так впевнені в собі, зіткнувшись з перспективою ув’язнення Тимошенко і позуванням єврочиновників Хермана Ван Ромпея і Жозе Мануеля Баррозу разом з Януковичем.

"Ми працюємо над пропозицією, все буде розвиватися так, як це передбачено. Але, очевидно, я не можу бути на 100 відсотків впевненою", - відповіла прес-секретар ЄС із зовнішніх зв'язків Майя Кощанчич на запитання, чи відбудеться саміт.

"Я думаю, що Баррозу і ван Ромпей розуміють, що вони трохи переборщили (зі скасуванням зустрічі в жовтні). Якщо нічого поганого не станеться, саміт має відбутися. Але якщо нічого доброго не відбудеться, атмосфера буде дуже холодною", - додала дипломат.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування