Наймасовіший за десятиріччя мітинг у Москві пройшов мирно

Субота, 10 грудня 2011, 15:02

Мітинг на Болотній площі в Москві проти результатів парламентських виборів завершився виступом опозиційного політика Володимира Рижкова.

Люди почали розходитися. Водночас багато хто продовжує залишатися біля сцени, з якої грає пісня "Мы ждем перемен" групи "Кино", передає Бі-Бі-Сі.

За даними поліції, на акції зібралося не більше 20 тисяч чоловік. За оцінками організаторів, у мітингу взяли участь від 60 до 100 тисяч чоловік. З кадрів трансляції видно, що простір площі не зміг вмістити всіх, хто прийшов.

За словами спостерігачів, ця акція стала наймасовішою в Москві з кінця 90-х років.

Лідери опозиції закликали своїх прихильників зібратися на нову акцію протесту в Москві через два тижні - 24 грудня. За словами Рижкова, подібні акції пройдуть по всій країні.

Раніше лідер "Яблука" Сергій Мітрохін закликав прихильників вийти на Пушкінську площу в Москві в наступну суботу 17 грудня.

Учасники мітингу схвалили резолюцію мітингу "За чесні вибори", яку Рижков зачитав зі сцени.

"Учасники мітингу вимагають негайного звільнення всіх політв'язнів, скасування підсумків фальсифікованих виборів, відставки Чурова та розслідування його діяльності, розслідування всіх фактів порушень і фальсифікацій, покарання винних, реєстрації опозиційних партій, прийняття демократичного законодавства про партії та вибори, проведення нових відкритих і чесних виборів", - йдеться в резолюції.

У той же час, ніхто з присутніх на Болотній площі не звертався за медичною допомогою, повідомили агентству Інтерфакс співробітники швидкої допомоги, які чергували на площі.

Вони відзначили також, що на Болотній не було помічено ні п'яних людей, ні таких, що перебувають у стані наркотичного сп'яніння.

Як передає Інтерфакс, людьми була зайнята не тільки Болотна площа і сквер біля неї, а й вся прилегла територія, включаючи дорогу на іншому березі річки. Багато хто з тих, хто прийшов, щоб краще спостерігати, що відбувається на сцені, залізли в сквері на дерева.

Під час проведення мітингу двоє людей запалили фаєри, після чого були затримані співробітниками поліції.

Крім того, серед людей, які прийшли в суботу на Болотну площу, присутня велика кількість сімей з дітьми, які також беруть участь у заході.

У прес-центрі МВС РФ "Інтерфаксу" повідомили, що на суботніх мітингах в країні серйозних інцидентів не зафіксовано.

У прес-службі ГУ МВС Росії по Москві повідомили, що поліція не затримала жодної людини за підсумками мітингу на Болотній площі.

Акції проти результатів виборів до Держдуми пройшли також в інших містах Росії. Зокрема, в Санкт-Петербурзі завершився мітинг на Піонерській площі, в якому взяло участь, за оцінкою ГУВС, близько 10 тисяч чоловік.

Також понад 30 осіб пікетували посольство Російської Федерації в Києві на знак солідарності з російською опозицією, яка проводить мітинги незгоди в Росії.

Крім того, громадяни Росії, які живуть в Україні, в суботу провели на Майдані Незалежності акцію незгоди з результатами виборів в РФ.

Акція проходила під державним прапором Росії, повідомляє кореспондент "Української правди".

"Ми вимагали невизнання результатів виборів у Держдуму, звільнення політв'язнів, відставки Кабміну і президента, а також проведення вільних виборів за участю всіх опозиційних партій", - заявив організатор заходу Артем Скоропадський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування