Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС не кажуть, чи покращиться перспектива України, якщо Тимошенко відпустять

Субота, 17 грудня 2011, 10:22

У Євросоюзі вважають, що Україні треба боротися з політично мотивованими кримінальними справами, серед яких справа Юлії Тимошенко – лише приклад.

Це випливає з письмового інтерв'ю президента Ради ЄС Хермана ван Ромпея, даному агентству "Інтерфакс-Україна".

Так, на запитання, чи можна очікувати, що відносини між Україною та ЄС будуть заморожені чи вповільняться, доки питання Тимошенко та інших не буде вирішене, він відповів, що ЄС стурбований ризиком політично мотивованого правосуддя в Україні.

"Справа Тимошенко є лише одним із прикладів, але найбільш яскравим. Комплексна реформа правосуддя відповідно до міжнародних стандартів є абсолютно ключовою", - підкреслив високий чиновник ЄС.

На запитання, чи буде саміт Україна - ЄС, який пройде 19 грудня в Києві, носити технічний характер через те, що Тимошенко перебуває у в'язниці, ван Ромпей сказав:

"Юлія Тимошенко була й залишається одним із найсильніших захисників української довгострокової політичної асоціації й економічної інтеграції з ЄС. Ця довгострокова стратегічна перспектива залишається ключовою особливістю нашого підходу до відносин Україна - ЄС".

"І саме тому ЄС прагне, як і завжди, закрити решту положень у переговорах по нашій Угоді про асоціацію й глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі", - додав він.

Водночас президент Ради ЄС підкреслив, що реалізація цієї перспективи залежить від "широкої основи загальних цінностей".

"Я не роблю секрету з нашої стурбованості, яка є в нас відносно верховенства права, особливо відносно втручання між політичними міркуваннями й застосування кримінального закону", - сказав він.

"Обмеження можливостей для вільної й справедливої політичної конкуренції, політично мотивоване кримінальне правосуддя не відповідають цінностям і принципам, які ми закріпили разом, наприклад, під егідою Східного партнерства", - підкреслив ван Ромпей.

Водночас, він зазначив, що Київ і Брюссель домоглися "великих успіхів на основі відносин ЄС - Україна відносно нової основи Угоди про асоціацію".

"Після місяців важких і напружених зусиль переговори щодо поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі були успішно завершені. Ми домоглися значного прогресу в більш широких рамках Угоди про асоціацію", - сказав ван Ромпей.

"Двері відкриті, щоб почати не на жарт роботу над політичною асоціацією, коли це дозволять умови", - заявив президент Ради ЄС.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...