Україна - між здачею ключових активів і технічним дефолтом?

Субота, 17 грудня 2011, 20:54

Кабінет міністрів витратив 8,6 мільярда гривень на утримання державного апарату і 8,2 мільярда гривень на державну оборону.

Про це сказав екс-перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Степан Гавриш в інтерв’ю Радіо "Свобода", посилаючись на статистичні дані.

"Я переглянув статистику, що, наприклад, наш уряд витратив 8,6 мільярда гривень на утримання державного апарату, 8,2 мільярда гривень на державну оборону", - сказав він.

"22 мільярди гривень витрачено на правоохоронні структури", - додав Гавриш, наголосивши, що РНБО мала б контролювати й корегувати ці "перекоси", але "сьогодні цим ніхто не займається".

Крім того, на запитання, наскільки реально для влади втримати до наступних виборів під контролем соціально-економічну ситуацію, враховуючи другу хвилю кризи і проблеми з ціною на російський газ, політик сказав:
 
"Є суха і не дуже добра статистика. У нас сьогодні зовнішній борг (державний і приватний) складає близько 135 мільярдів доларів США, дефіцит державного бюджету – більше 30 мільярдів гривень. Зовнішні борги – нам потрібно наступного року повертати майже 7 мільярдів доларів США".

"Зрозуміло, що в цих умовах, без зовнішніх запозичень, а їх немає, і МВФ припинив співпрацю з Україною, це очевидно. Світовий банк в цих умовах грошей не дасть, не допоможе", - сказав Гавриш.
 
Він зазначив, що в 2008 році в Україні працювало 17 західних банків, які мали 40% активів банківської системи, а "сьогодні більша частина з них пішла з України, і репатріація капіталів іноземними інвесторами продовжується".

"Євро-2012 не зібрав відомих ні європейських, ні американських, ні китайських інвесторів в Україні. В нас приватизація, на яку розраховують, відбувається між декількома групами, які знецінюють активи…", - продовжив Гавриш.
 
Він визнав, що одним із виходів "може бути продаж газотранспортної системи, тобто, ключових активів". "І цей вихід, мені здається, активно обговорюють в уряді", - сказав політик.

Зміна уряду, на його думку, дасть лише "тимчасову політичну релаксацію", бо "новий уряд нічого не зможе зробити без зовнішніх запозичень" і реформ.

"Ми стоїмо між здачею ключових активів і технічним дефолтом держави", - вважає Гавриш.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News