Посол США: Можливо, ми будемо давати Україні менше доларів

П'ятниця, 23 грудня 2011, 13:33

США вважали б "правильним кроком" звільнення з-під варти Юлії Тимошенко, заявляє посол Сполучених Штатів Джон Теффт.

"Ми неодноразово висловлювали нашу стурбованість щодо політично мотивованих процесів над Тимошенко та членами колишнього уряду. Ми справді віримо, що припинення вибіркового переслідування та звільнення Тимошенко та інших було б кроком у правильному напрямку", - заявив він в інтерв’ю газеті "День".

"У той же час ми також підтримуємо реформи правової системи. Проблема в тому, що коли ви намагаєтеся судити людей за політичні злочини, то це створює прецедент, щоб хтось інший зробив те ж саме", - додав Теффт.

Він нагадав, що в країнах Заходу, "якщо хтось ухвалює погані політичні рішення, то він несе за це відповідальність перед виборцями, оскільки саме вони, а не суди, ухвалюють рішення, кого обрати".

"Це те, що ми вже неодноразово пояснювали уряду в приватному порядку, і це є фундаментальним не тільки щодо поточних справ, а й для майбутнього і ефективності української системи", - сказав посол.

Говорячи про бізнес-клімат в Україні, Теффт зазначив, що організації, які вимірюють прогрес економічних реформ, створення кращого бізнес-клімату не бачать змін, а навпаки бачать відкат назад.

"Отримання більшого обсягу іноземних інвестицій — а Україна гостро потребує більше іноземних інвестицій — вимагає, щоб ви добре ставилися до компаній, які тут вже працюють, тому що ті, хто збирається прийти на цей ринок дивляться, як тут обходяться з діючими компаніями і роблять свої висновки", - сказав він.

"Але якщо компанії, які працюють тут, мають проблеми, піддаються рейдерським атакам з ними не поводяться належним чином, , якщо вони не отримують відшкодування ПДВ, як того вимагає закон, то ті, хто збирається інвестувати, звертають увагу на це, перш ніж йти на цей ринок", - додав Теффт.

Він також заявив, що США зараз аналізує динаміку своєї допомоги Україні.

"Можливо, ми виділятимемо менше доларів, ніж раніше. Але ми намагаємося переконатися в тому, що кошти, які виділяються, витрачаються з найкращою ефективністю і для нас, і для України. Це означає мислити більш тонко, робити стратегічний вибір більш продумано", - сказав посол.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування