Омельченко: Пшонка наказав поновити слідство під час суду проти Кучми

П'ятниця, 23 грудня 2011, 15:55

Депутат Григорій Омельченко стверджує, що досудове слідство у справі проти Леоніда Кучми під час судового процесу поновили за вказівкою генпрокурора Віктора Пшонки.

Про це йдеться в депутатському запиті Омельченка на адресу голови Апеляційного суду Києва Антона Чернушенка.

"Поновлення досудового слідства у справі, за моєю інформацією, було зроблено за усної настійливої прямої вказівки Генерального прокурора Пшонки, коли його перший заступник Кузьмін перебував у Брюсселі", - йдеться в запиті.

"Можна лише здогадуватись, хто і у який спосіб "умовив" Пшонку примусити слідчого поновити досудове слідство у справі по обвинуваченню Кучми", - додає Омельченко.

Депутат вказує, що саме формальне процесуальне рішення про поновлення досудового слідства дало можливість судді Супрун 14 грудня винести "явно незаконне і неправосудне рішення", яким скарга адвокатів Кучми була задоволена, а постанова першого заступника генпрокурора Кузьміна про порушення справи щодо Кучми – скасована.

Омельченко також зазначає, що під час розгляду справи Кучми "були задіяні безпрецедентні масштабні заходи і ресурси інформаційного, фінансового, організаційного та особистих зв’язків для "обілення" Кучми в його непричетності до викрадення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе".

"Насамперед – у медіаплощині зять Кучми Віктор Пінчук залучив Інститут Горшеніна, французьке піар-агентство Euro RSCG, а також американського стратега Дага Шона", - зазначає депутат.

"Реабілітацією Кучми також займався російський режисер Андрій Кончаловський, який зняв фільм про американську змову проти "президента-реформатора". Телеканал зятя Кучми ICTV періодично показує телевізійний фільм власного виробництва під назвою "Змова", - додає він.

Омельченко також вважає фактом тиску на суддів те, що 30 червня 2011 року Служба безпеки України направила до Конституційного Суду подання, "яке було спрямоване на нівелювання аудіозаписів, зроблених Миколою Мельниченком" – і 21 жовтня КС оприлюднив рішення, яке зіграло на користь Кучмі.

Депутат також вказує, що суддя Супрун умисно ігнорувала низку фактів, назвавши плівки Мельниченка фактично єдиним доказом провини Кучми.

За його словами, заява Олександра Мороза як представника влади мала стати підставою для порушення справи, а заяви Миколи Мельниченка та Мирослави Гонгадзе про причетність Кучми до вбивства Гонгадзе були належним чином зареєстровані ним як членом тимчасової слідчої комісії Верховної Ради і передані в Генпрокуратуру, яка долучила їх до справи.

Депутат також вважає, що записи Мельниченка були отримані слідчим "законно у відповідності до вимог норм КПК України", тому мають вважатися законним доказом.

Він також нагадує, що ТСК ще в 2002 році дійшла висновку, що наявних доказів достатньо, щоб вважати Кучму, Володимира Литвина, Юрія Кравченка, Леоніда Деркача "співучасниками" викрадення Гонгадзе – і ухвалила вимагати від ГПУ порушити справу.

Омельченко просить у голови Апеляційного суду Києва об’єктивного розгляду апеляційних скарг на закриття справи проти Кучми.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування