Адвокат домагатиметься скасування справи проти Мельниченка

Понеділок, 26 грудня 2011, 16:21

Захист Миколи Мельниченка буде оскаржувати відмову Печерського райсуду Києва визнати незаконним порушення справи проти екс-майора Держохорони.

Про це йдеться у коментарі адвоката Миколи Неділька, поширеному в понеділок.

Він називає рішення судді Вікторії Горкавої незаконним і ухваленим із "грубим порушенням норм кримінального та кримінально-процесуального права", на підставі "висновків, що не відповідають фактичним обставинам справи".

Адвокат спростовує висновок судді про те, що заяви Мельниченка є наклепом на "Кучму, Азарова, Литвина, Деркача, Кравченка та інших", посилаючись на свідчення Пукача, дані ним у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, а також матеріали справи проти Кучми та висновки Тимчасових слідчих комісій Верховної Ради.

"Вказані вищі посадові особи держави були допитані в рамках кримінальної справи, порушеної проти Мельниченка на підставі зроблених ним же заяв не в якості підозрюваних, як того вимагає КПК України, а в якості свідків, проте свідків чого саме і по яких саме відомих їм фактах – суд не зазначив", - заявляє Неділько.

"На такі безпідставні протоколи свідків суд і послався як на "достатні дані", які стали підставами для порушення відносно Мельниченка М.І. кримінальної справи за фактом наклепу на вищих посадових осіб", - обурюється адвокат.

Він зазначає, що суддя Горкава визнала законною постанову Генпрокуратури в частині порушення відносно Мельниченка справи за фактом "нібито підробки ним заяви-анкети для отримання закордонного паспорту, в яку він нібито не вніс відомості про те, що має доступ до державної таємниці".

"Вказана заява-анкета не є тим документом, за підробку якого настає кримінальна відповідальність, в даному випадку настає така відповідальність лише за підробку закордонного паспорта", - наголошує адвокат, і додає, що СБУ перевіряла дані з заяви.

Серед іншого, Неділько стверджує, що своїм рішенням від 26 грудня Печерський райсуд Києва "визнав, що "плівки Мельниченка" можуть бути достатніми даними, на підставі яких може бути порушена кримінальна справа".

В протилежному випадку, на думку адвоката, судді Горкавій потрібно було б скасувати обвинувачення ГПУ у відношенні Мельниченка в цій частині, як суддя того ж суду Галина Супрун скасувала постанову про порушення справи проти екс-президента Леоніда Кучми, пославшись на рішення Конституційного Суду.

На думку Неділька, підставами для порушення справ і проти Кучми, і Мельниченка є записи екс-майора УДО, і те, що суддя Горкава не застосувала рішення КС до Мельниченка свідчить про "подвійні стандарти" у рішеннях Печерського суду.

Серед іншого, адвокат стверджує, що "задокументовані злочини вищих посадових осіб" не можуть бути засекречені згідно з законом "Про державну таємницю".

 
 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...