Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Автоперевізники пригрозили страйком

П'ятниця, 13 січня 2012, 11:29

Міжнародні автоперевізники пригрозили страйком у разі невнесення змін до закону про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності, що набирає чинності з 17 січня.

Цей закон № 4025 дозволяє митним органам за неправильно оформлені відправником вантажів документи конфісковувати транспортні засоби і накладати "непомірні" штрафи на перевізників, інформує УНІАН.

Віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників України (АсМАП) Юрій Кучинський у четвер заявив:

"З 17 січня набирає чинності редакція статті, яка передбачає за надання митних документів (що супроводжують вантажі), що містять неправдиву інформацію, конфіскацію транспортного засобу, конфіскацію вантажу і штрафи у розмірі 100% вартості вантажу".

"При цьому відповідальність покладається на того, хто подає документи, – на перевізника, хоча складанням цих документів займається не він, а відправник", - сказав він.

Кучинський також зазначив, що закон не роз'яснює, що саме у разі перевезень вважати "неправдивою інформацією".

"У документах може бути зазначено, що перевозяться чоловічі черевики, але не вказано, що вони з шнурками, а це дасть можливість трактувати інформацію як "неправдиву", конфіскувати транспортний засіб і накласти на водія величезний штраф", - вважає він.

За словами Кучинського, зміни до Митного кодексу суперечать міжнародним нормативам і конвенціям, до яких приєдналася Україна, і які регламентують відповідальність перевізників тільки за кількість місць, їх маркірування і упаковку.

У свою чергу, секретар Ради АсМАП Сергій Чалий повідомив, що зараз створено страйковий комітет, який ухвалюватиме рішення про проведення страйку "після першого ж прецеденту" вилучення митниками транспортного засобу.

"Вилучення транспортного засобу на час перевірки правдивості даних, які містяться в документах, що супроводжують вантаж, буде приводом для радикальних дій. Фактично це затримка транспортного засобу", - сказав він.

При цьому Чалий зазначив, що транзитний статус дає Україні більш як 520 тис. іноземних перевізників на рік, кожен із яких залишає в Україні не менш як 100 євро. "Зміни в Митному кодексі змусять їх шукати інші маршрути поза Україною. Збитки від втрати транзитного статусу будуть величезними", - вважає він.

За словами голови Центрального комітету профспілок працівників транспорту і дорожнього господарства Олега Хмарного, ця норма закону про гуманізацію може призвести до згортання бізнесу міжнародних перевезень і втрати Україною статусу транзитної держави.

А директор організаційно-розпорядливого департаменту, член колегії Державної митної служби Віктор Бондар сказав, що під час доопрацювання законопроекту виникли "певні технічні розбіжності і нестиковки", які будуть усунені протягом 1-3 місяців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...