Митниця перевірить ціни на ліки

Вівторок, 17 січня 2012, 10:05

У Держмитниці мають намір контролювати ціни на імпортні ліки.

У відомстві заявляють, що деякі імпортери завищують їхню вартість при імпорті, тому митниця запросить ціни у виробників, пише "Коммерсант-Украина".

Як заявив у понеділок журналістам член колегії Держмитниці Віктор Бондар, Державна митна служба запросить у великих світових фармацевтичних виробників ціни на лікарські препарати.

За його словами, це необхідно для того, щоб відслідковувати завищення ціни на ввезені препарати в країну. Якщо відомство зафіксує такі факти, інформація про ці компанії буде направлятися в правоохоронні й інші держоргани.

Зараз операції зі ввозу на митну територію України лік звільняються від оподатковування. Ці заходи спрямовані на те, щоб здешевити ліки для населення, однак такі пільги часто використовуються не за призначенням, говорив раніше голова митниці Ігор Калетнік.

"Якщо узяти весь ланцюжок, то населення не має можливості одержати доступні за ціною ліки. Наприклад, у ході перевірки в Мінську певні ліки в перерахунку на гривні коштують 10 грн, а в Києві — 110 грн",— відзначає джерело видання  на митниці.

При цьому пільги для імпортерів ліків у вигляді звільнення їх від сплати мита у 2011 році склали близько 5 млрд грн.

Компанії працюють через посередників, у тому числі й в офшорах.

За оцінками учасників ринку, зараз близько 90% імпортованих лік завозиться імпортерами напряму.

"Їм нема сенсу працювати через офшор, завищуючи ціну на ліки. Якщо і завищують, то дрібні компанії",— говорить фінансовий директор дистриб'юторської компанії "Фра-М" Артем Патрін.

Директор консалтингової компанії "Агентство медичного маркетингу" Юрій Чертков упевнений, що робота через офшор використовується компаніями для того, щоб збільшити прибуток. "Є компанії, які працюють через посередників. Що в цьому такого? Крім того, ціни визначає ринок, з цим потрібно рахуватися",— пояснює директор представництва Sopharma Ігор Герасимчук.

Однак простежити за ціноутворенням у закордонних компаніях практично неможливо, говорить Чертков.

"Формування вартості — це комерційна таємниця. Крім того, навіть якщо компанії її нададуть, що за цим піде? У митниці немає законодавчої бази для того, щоб не розмитнювати товар у випадку, якщо ціна на нього завищена",— вважає Герасимчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування