Україна не готова до земельної реформи, Кабмін просить "відстрочки"

Вівторок, 17 січня 2012, 11:50

Україна технічно не готова до проведення земельної реформи.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Рахункова палата напередодні заявила про збільшення ризиків невиконання проекту Світового банку (СБ) "Видача держактів на право власності на землю в сільській місцевості й розвиток системи кадастру", фінансованого з 2004 року.

Строк кредитного договору завершується 30 червня 2012 року, а "кошти ще використані не в повному обсязі, і мета проекту не досягнута".

У палаті зазначають, що через незадовільне законодавче й організаційне забезпечення проект неодноразово реструктуризувався, і в результаті обсяги запозичення були скорочені більш ніж удвічі – з $195 млн до $89 млн. 

Проект був почато 7 років тому, і на його реалізацію, за даними учасників ринку, було витрачено $45 млн кредиту ВБ, $23 млн із бюджету вже було виділено на погашення частини боргу.

Його реалізація має дозволити створити картографічні засади державного кадастру і його автоматизованої системи. Кадастр має містити дані про місцезнаходження й розмір земельної ділянки, його цільове призначення, власника.

Проведення земельної реформи без реалізації цих проектів неможливо. 

За даними газети, уряд просить кредитора продовжити договір до кінця 2012 року, тому що до 1 липня напрямки проекту виконати буде складно.

Незважаючи на ухвалення влітку закону "Про земельний кадастр" (його вступ був відстрочений на рік), досі не розроблено й не затверджено більше десятка підзаконних актів, що суттєво гальмує реалізацію проекту й реформи в цілому. 

"Виконання проекту залежить не від того, як працює Держземагентство, а як ухвалюються закони. У 2004 році був прийнятий закон, який передбачав створення єдиної системи реєстрації прав на нерухомість, у тому числі й на землю, тобто єдиний кадастр. Але Кабмін не прийняв постанову, яка б запустила закон у роботу", - розповіли в українському представництві Світового банку.

"Також передбачався такий компонент, як реструктуризація сільськогосподарських підприємств, але Міністерство аграрної політики так і не надало своїх пропозицій. Це все призвело до того, що частина позики була скорочена", - додали там.

На даному етапі вже завершено аерофотозйомку всіх областей загальною площею понад 600 тис. кв. км і складання індексної кадастрової карти 19 областей, на 80% завершена зйомка населених пунктів, видано 450 тис. держактів, функціонує програмне забезпечення автоматизованої системи державного земельного кадастру.

"Але щоб система запрацювала, необхідно запустити 700 регіональних офісів, близько 2 тис. фахівців навчити, як працювати з системою", - додає співрозмовник у СБ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування