Третина українців бояться "сісти" за злочини, яких вони не скоювали

Середа, 18 січня 2012, 12:39

В Україні 26% громадян бояться бути засудженими за злочини, які не скоювали.

Відповідні результати соціологічного опитування у середу оприлюднив директор соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович, пише УНІАН.

"Те, що є така цифра в думках українців, це дуже тривожний показник, який може базуватися чи на особистому досвіді громадян, чи на чутках, чи, зрештою, на даних засобів масової інформації", - сказав Антипович.

На його думку  це сильно "б'є по іміджу правоохоронних органів і по бажанню до них звертатися".

Водночас керівник Інституту української політики Кость Бондаренко підкреслив, що цей соціологічний показник не можна ототожнювати з реальною ситуацією.

"Наявність тієї чи іншої фобії у суспільстві, наявність того чи іншого страху не є прямим свідченням того, що саме така кількість громадян засуджується за злочини, які вони не скоювали. Аж ніяк не можна сказати, що 26% громадян, які засуджені, сидять за злочини, яких вони не вчиняли", - зазначив він.

Згідно з результатами соціологічного опитування, серед правоохоронних органів найбільше заслуговує на довіру СБУ: 16% респондентів вважають, що СБУ цілком заслуговує на довіру, 25% - не зовсім заслуговує і 26% - зовсім не заслуговує.

"Близько 12% опитаних вважають, що цілком заслуговує на довіру прокуратура, близько 10% - міліція, податкова та митниця. Міліції в цілому довіряють більше, ніж ДАІ", - повідомив Антипович.

За словами соціолога, громадяни України найменше довіряють судам.

"Лише 8% респондентів вважають, що суди цілком заслуговують на довіру, 34% - не зовсім заслуговують і 43% громадян відповіли, що суди зовсім не заслуговують на довіру", - уточнив Антипович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування