Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США хочуть, щоб українською ГТС управляли і європейці

П'ятниця, 20 січня 2012, 12:52

США виступають за створення тристороннього консорціуму по управлінню газотранспортною системою України.

Як повідомила прес-служба Міненерго, про це заявив спецпредставник держдепартаменту США з питань енергетики Європи й Азії Ричард Морнінгстар на конференції "Природний газ і енергетичне майбутнє України" у Києві в четвер.

"Є сенс у тому, щоб українські, російські і європейські інвестори спільно відіграли роль у створенні надійної, ефективної й прозорої транзитної системи. Це повинні робити й Україна, і Росія і Євросоюз", - сказав він.

Морнінгстар відзначив, що США вітають зусилля України по модернізації ГТС і вважають, що її повномасштабне проведення дозволить Україні й далі виступати важливим транзитером газу в Європу.

Спецпредставник держдепу США підкреслив, що зараз наступив переломний момент у знаходженні Україною енергетичної незалежності.

"За ті 18 років, протягом яких я періодично відвідую Україну, ще не було таких важливих часів в українській енергетиці, як зараз. Україна перебуває на розпутті, і зараз їй потрібно вирішити раз і назавжди, чи буде вона мати енергетичну незалежність", - сказав він.

Як повідомлялося, Україна розраховує на досягнення домовленості про створення тристороннього консорціуму по управлінню українською газотранспортною системою.

За словами міністра енергетики й вугільної промисловості Юрія Бойка, Україна не розглядає варіант продажу ГТС Російської Федерації, у тому числі за "білоруським сценарієм".

У рамках переговорів по створенню тристороннього консорціуму Україна виходить із двох принципів: надання гарантій обсягів транзиту російського газу в Європу й залучення інвестицій від європейських міжнародних фінансових організацій для модернізації української ГТС.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування