Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захист Мельниченка подасть касацію: Якби не наказ, Кравченко й Гонгадзе були б живі

Вівторок, 24 січня 2012, 15:55

Адвокати Миколи Мельниченка подадуть касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Києва, який визнав правомірним скасування постанови про порушення справи проти екс-президента Леоніда Кучми.

Про це повідомив у вівторок захисник екс-майора Держохорони Микола Неділько.

"Нами однозначно буде подана касаційна скарга на судове рішення Апеляційного суду Києва у "справі Кучми" та нашою стороною буде вжито всіх можливих заходів з метою встановлення істини як у "справі Гонгадзе", так і у "справі Кучми", - заявив він.

Захист Мельниченка вважає, що "судові процеси та рішення як Печерського районного суду Києва, так і Апеляційного суду Києва у "справі Кучми", є яскравими прикладами того, якими не повинні бути судові процеси та прийняті по їхніх результатах судові рішення в Україні".

"У Апеляційному суді Києва "справа Кучми" хоча і розглядалася в більш спокійній обстановці (ніж у Печерському суді) - судді дали змогу виступити всім учасникам судового процесу та не тиснули на учасників, проте і тут не обійшлося без "юридичних колапсів" та зловживань з боку колегії суддів", - заявляє Неділько.

Так, за його словами, судді Апеляційного суду м. Києва Полтавець Г.А. та Мосьондз І.А. не мали права брати участь у розгляді апеляції опонентів Кучми, бо "вже попередньо брали участь у судових справах, пов’язаних із "справою Кучми".

Зокрема, вони брали участь у розгляді справи про кваліфікацію вбивства журналіста Георгія Гонгадзе "на замовлення" чи "за дачею злочинного наказу" та справи про поновлення суддею Печерського райсуду Києва Родіоном Кірєєвим закритої кримінальної справи проти Мельниченка.

На думку Неділька, через це у суддів Полтавець і Мосьондз склалася "суб’єктивна позиція щодо відсутності замовного характеру у вбивстві журналіста Гонгадзе та у кваліфікації дій Мельниченка по прослуховуванню робочого кабінету Кучми як злочинних". Однак відводи цим суддям не задовольнили.

Адвокат зауважує, що Апеляційний суд не надав належної уваги тому, що захисники Кучми подали скаргу на постанову першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна про порушення справи проти екс-президента "поза процесуальними строками", а суддя Печерського райсуду Галина Супрун не зважила на це і порушила судові процедури.

Неділько стверджує, що Кузьмін "як ніхто із колишніх очільників Генеральної прокуратури наблизився до встановлення істини та завершення досудового слідства" у справі про вбивство Гонгадзе, і порушив кримінальну справу проти Кучми.

Зняття обвинувачення з Кучми, за його словами, "затягує розслідування "справи Гонгадзе" ще на довгі роки чи навіть десятиліття".

"Наша сторона вважає, що якби не існувало замовлення та не було віддано злочинного наказу на вбивство журналіста Георгія Гонгадзе – Кравченко Ю.Ф. і Гонгадзе Г.Р. були б живі", - також заявляє Неділько.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування